StoryEditorOCM
Dalmacijabakterije caruju

Kaštelani ostali na suhome: na popularnoj plaži zabranjeno kupanje!; No, ta lokacija nije jedina na kojoj je more onečišćeno

7. kolovoza 2019. - 11:50
Plaža Gojača u Kaštel Sućurcu

Nakon što je u nekoliko uzastopnih uzorkovanja more na plaži Gojača u Kaštel Sućurcu dobilo ocjenu nezadovoljavajuće, na ovoj popularnoj sućuračkoj plaži nadležni su postavili oznaku zabrane kupanja.

Prema zakonskim propisima, takve situacije smatraju dugotrajnijim onečišćenjem, a onečišćena je zbog prisutnosti Escherichie coli i eneterokoka iznad graničnih vrijednosti. Znak zabrane ostat će na plaži sve dok rezultati ispitivanja kakvoće mora nekoliko puta ne budu zadovoljavajući. No, unatoč znaku zabrane, pojedini Sućurani ipak ne odustaju od prakse kupanja na tome mjestu, moramo napomenti - na vlastitu odgovornost.

Naime, rezultati ispitivanja kakvoće mora u Kaštelima, a koja je u ponedjeljak 29. srpnja obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo, pokazali su porazne rezultate, jer je od 11 službenih plaža na kojima se more uzorkuje, na čak njih pet kakvoća mora bila nezadovoljavajuća za kupanje!

Riječ je o plažama: Đardin u Kaštel Starom, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu, Kamp u Kaštel Gomilici te Gojača u Kaštel Sućurcu, no radilo se o kratkotrajnom onečišćenju, jer su rezultati ispitivanja u prošlu srijedu pokazali da su sve plaže, koje su nosile oznaku nezadovoljavajuće, osim Gojače, dobile ocjenu izvrsno ili dobro.

Na plaži Đardin more je na zadnjem uzorkovanju bilo dobre kakvoće, na plažama Baletna, Kamp i Miljeno i Dobrila izvrsne kakvoće, dok je onečišćena još uvijek bila plaža Gojača, koja je, kao što smo kazali, zatvorena do daljnjega.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:58