StoryEditorOCM
DalmacijaPOVJERENSTVO ZA PRAĆENJE RADA Dalmacijacementa i Željezare Split

Kaštela: zrak zagađen teškim metalima

Piše PSD.
5. veljače 2009. - 19:32
U prošloj godini željeza je u zraku bilo 200 puta više od dopuštenog, a više vrijednosti izmjerene su i za olovo, kadmij, nikal, krom i mangan

Za razliku od 2007. godine, kada je koncentracija željeza u zraku bila 100 puta veća od dopuštene, u 2008. godini ona je gotovo udvostručena - 200 puta je veća od dozvoljene!

Usto, na sve četiri mjerne postaje srednja godišnja koncentracija olova prelazi granične vrijednosti zadane uredbom, a najveća, izmjerena na postaji Željezara sjever, čak je 38 puta veća od dopuštene. Koncentracija kadmija na svim mjernim stanicama dva do devet puta veća je od dopuštene, dok su, isto tako, količine nikla, kroma i mangana izmjerene u izrazito visokim vrijednostima u odnosu na dopuštene.

Jedino je količina talija na svim mjernim postajama niža od graničnih vrijednosti. Ovako zastrašujući podaci Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije o kakvoći zraka na području Kaštela izneseni su na press-konferenciji zajedničkog Povjerenstva gradskih vijeća Kaštela i Solina, koje je osnovano radi praćenja rada Dalmacijacementa i Željezare Split.

Željezara: Kaštelani imaju zbog čega brinuti                              Paun Paunović / CROPIX
Zanimljivim se čini kako je povjerenstvo ovih dvaju gradova, unatoč čestim napisima o gotovo svakodnevnim teškim zagađenjima i oblacima gustog dima, reagiralo tek sada, dakle, pred nadolazeće lokalne izbore. Svakodnevne vapaje stanovništva naseljenog uz tvornicu godinu dana kao da nitko nije čuo.

- Nismo htjeli biti površni i čekali smo da možemo iznijeti podatke koje nam mogu dati samo kompetentne ustanove za mjerenje zagađenja. Pratili smo rad Željezare, kao i drugi građani Kaštela i Solina, a prostim okom bilo je vidljivo da zagađenja postoje te da ponekad nije moguće disati ni prolaziti kraj tvornice - izjavio je predsjednik Povjerenstva dr. Mihovil Biočić.

Biočić ističe kako za ovakve postupke Željezare gotovo da nema nikakvih opravdanja. Je li moguće da stranci koji kupe našu industriju ne vode računa o zdravlju stanovnika i radnika među koje su došli?, pita se Biočić ističući kako se stvari, doduše sporo, počnu mijenjati tek kad ih upozore ili zaprijete zakonom.

Što je s troskom?

- U ime Povjerenstva, a temeljem podataka do kojih smo došli, žustro protestiram zbog postupka Uprave Željezare unatoč tome što podatke državnih inspekcija koje su nedavno obišle Željezaru još nemamo, iako nam je obećano da ćemo ih na vrijeme dobiti - izjavio je Biočić.

Alarmantni podaci kvalitete zraka odnose se na razdoblje od siječnja 2008. do siječnja 2009. godine i uspoređeni su s 2007. godinom. Osim toga, članovi Povjerenstva izrazili su protest zbog golemih količina troske koje se nalaze u krugu tvornice i zbog kojih se krše propisi o gospodarenju otpadom.

Danas u krugu Željezare stoji gotovo 100.000 tona tog otpada, a u Povjerenstvu smatraju da, iako se radi o neopasnom otpadu, on nagrđuje okoliš. Isto tako, bilo je riječi i o sanaciji odloženih otpadnih ulja, ambalaži od opasnih tvari, te građevinskog i drugog otpada.

- Bez obzira na statističke uprosječenosti, građanima je dovoljan jedan dan teških emisija u zrak da se dogodi trovanje ili ozbiljno ugrozi njihovo zdravlje. Ljudski organizam ne prikazuje statistiku, može stradati od jednokratne emisije otrova, bez obzira što sljedećih 365 dana vlada rajsko ozračje oko tvornice, što u ovom slučaju, naravno, nije moguće - riječi su predsjednika Povjerenstva Mihovila Biočića, koji je izjavio kako Povjerenstvo nema namjeru zatvarati tvornicu. Nadalje je dodao kako su radna mjesta, a posebno kad je u pitanju proizvodnja, i te kako važna.

Kažite svoje mišljenje!

Za komentiranje članka na forumu kliknite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 13:11