StoryEditorOCM

Kamene skaline, pragovi i kamenice i do 500 eura na crnom tržištu

Piše PSD.
25. veljače 2009. - 14:12

Novinski natpisi o krađi i devastaciji imotske etno baštine potaknuli su mjerodavne u Ministarstvu kulture na otvaranje konzervatorskog odjela u Imotskom. Međutim, krađa kamenih „vacada“ nesmetano se nastavlja! Konzervatorski odjel u Imotskom, potvrđuje nam ravnateljica odjela u Imotskom Ana Bilokapić, skrbi samo nad zaštićenim spomenicima kulture.

- Krađa kamenih blokova sa starih zapuštanih kuća po imotskim selima je stvar privatnog vlasništva, policije i istražnih organa - ističu u Ministarstvu kulture. Pet visokoobrazovanih mladih ljudi pronašlo je svoja radnih mjesta u Konzervatorskom odjelu u Imotskom, ali ništa ne poduzimaju, niti mogu poduzeti u zaštiti imotske etno baštine. Čini se da to znaju lopovi koji i dalje, pod okriljem noći, doslovno bagerima na kamion natovare cijele kamene kuće i nestanu bestraga. U policijskoj postaji u Imotskom nam vele da je tek zabilježeno par slučajeva krađe, ili devastacije starih kamenih kuća.

Vlasnici su i tako davno napustili i zapustili svoja kamena zdanja. Jedan imotski klesar nam kazuje da je i dalje velika potražnja za kamenim „vacama s patinom“, u priobalju i na otocima kupuju ih uglavnom stranci. Ovisno o veličini i kvaliteti obrade prodaju se od sto do dvjesto eura po kvadratu, a skalini, pragovi ili kamenice dostižu cijenu do petsto eura! Apsurdno je i to da sve imotske jedinice lokalne samouprave se pozivaju na razvoj eko, etno i seoskog turizma, a na drugu stranu apsolutno ništa ne poduzimaju u zaštiti građe na kojoj temelje svoje ideje, pravdajući se privatnim vlasništvom.

Dok zakonodavac ne promjeni zakone neki će se dobrano obogatiti, a imotska etno baština preseliti u priobalje i na otoke, ugrađena u elitne vile u vlasništvu stranaca.

Ivan Maršić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 20:44