StoryEditor
Dalmacijasreća u nesreći

Kamene gromade pale na popularnu splitsku šetnicu: 'Čula se tutnjava kao da je potres, a onda je krenuo odron... Tu inače prolazi mali milijun ljudi!'

10. travnja 2019. - 17:54

Što uopće znači upozorenje da vam prijeti opasnost od odrona i da određenom zonom prolazite na vlastitu odgovornost ako vas u sekundi velike gromade kamenja mogu doslovno ubiti.

Pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da ste danas oko 14.30 sati prolazili obalom između Firula i Zente kada su se s padine uslijed obilnih padalina odlomile nekoliko stotina kilograma teške gromade i otkotrljale na šetnicu.

Naša sugovornica Jelena Bura, svjedočila je tom nemilom događaju i srećom, bila na sigurnoj udaljenosti od mjesta incidenta.

- Bila sam pokraj tuša ispred kluba "Zenta" i čula sam da iza kantuna nešto tutnji. U trenu sam pomislila sam da je potres. Otrčala sam prema plaži i ugledala ogromne gromade kamenja koje su se odlomile i pale na šetnicu. Dok sam slikavala što se dogodilo, nastavile su padati manji odroni zemlje - svjedoči naša sugovornica koja stanuje u blizini i svakodnevno se šeta tim dijelom splitske obale.

Kaže da su dvije minute nakon odrona, tim istim putom uz more prošle dvije gospođe koje su također bile šokirane prizorom.

- Srećom, ovakve se stvari najčešće dogode za vrijeme kišnog vremena pa nema puno šetača, ali što da su te gospođe ranije prošle. Međutim, ovo se može dogoditi i tijekom sunčanih dana kada ovuda prolazi mali milijun ljudi, a zemlja se pomaknula i sada nikad ne znaš hoće li nastaviti dalje padati - govori Jelena koja se žali da više nije sigurna može li se uopće Firulama sigurno proći.

Kaže da već godinama, od strane Poška prema plaži, uspravno stoji znak upozorenja od opasnosti od odrona, ali se ništa osim toga nije napravilo.

- Napišu upozorenje da se skinu odgovornosti. Da mene nije bilo tabla bi bila u tamarisu i niko je ne bi ni vidio - razočarana je naša sugovornica koja svaki dan hrani svog uličnog ljubimca mačka koji srećom, kao i prolaznici, nije stradao uslijed odrona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 14:41