StoryEditorOCM
DalmacijaBRAVO ZA VITU NAJBRŽEG

Kakav poklon! Slavodobitnik Dječje Vučkovića alke je dobio biciklu, tablet, pečenog vola, 500 litara pive, 200 litara vina, 500 litara soka..., a slavlje je 'začinio' i Siniša Vuco

19. kolovoza 2019. - 01:23

Desetogodišnji Vito Vučković, alkarskog imena Najbrži, slavodobitnik je ovogodišnje, 64. Dječje Alke Vučkovića. Alajčauš Najbrži je tako bija najbolji među 19 prijavljenih alkarića sve redon iz plemena Vučkovića, ovog istoimenog zaseoka u Brnazama, a time, kako čujemo, i najbolji u povijesti ove Alke.

U sve tri utrke pogodija je svojin kopljen u sridu, a isto tako i alkarić Veseli, pa je uslijedilo žestoko pripetavanje. Nije se da ni junak Veseli, zato se pripretavalo još tri trke, redale su se sride, mačkule se odjekivale s Gomilice, ali na kraju je Najbrži ipak završija sa još jednim pogotkom u sridu, te ukupno 18 punata, dok je Veseli zadnju trku pogodija u jedan, šta je Najbržemu donilo četvrtu pobjedu ukupno, a treću u nizu. Također nam kažu kako je Vito ove godine ujedno bija pobjednik i bare i čoje koje su prethodile Alci.

 

 

Pobjedi alajčauša Najbržeg veselija se od sveg srca i njegov momak, 33-godišnji Ivan Vučković, nadimkom Otrov, inače nogometni sudac u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Na junačko koplje slavodobitnika alkarski Vojvoda Tonći Vučković, nadimka Kamazin, a ujedno i Vitin dida, objesio je plamenac, pa su emocije bile tako još i veće.

Mališani su Alku ka i svake godine trčali glavnom ulicom Vučkovića, od koštele pa nizbrdo, uz podršku okupljenog mnoštva, njihovih obitelji, prijatelja, ali i brojnih gostiju.

Pokrovitelji događanja su bili predjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem i Grad Sinj na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac, pa je Miodrag Demo, izaslanik Milana Bandića, u ime pokrovitelja darovao slavodobitniku zlatni prsten, a njegovom momku srebrni.

Alkariće su pratile i njihove alkaruše, djevojčice u narodnim nošnjama s pletenicama u kosi, urešene cvićem, a sve je nastupom popratila i Gradska glazbu Sinj.

Slavodobitnika su dočekale i brojne druge nagrade, od bicikla i tableta do staklenog štita s posvetom ove udruge iz Vučkovića za trajni spomen, kad naraste da se uvik sića ovog lipog običaja njihova kraja.

Nagrada slavodobitniku je bija i pečeni vol, petsto litara pive, 200 litara vina, 400 litara mineralne vode, a naravno i 500 litara soka kojima je slavodobitnik počastija na kraju večeri sve svoje velike i male čestitare. Slavlje se nastavilo uz grupu "Uzbuna" te Sinišu Vucu.

- Dogodine nas čeka jubilarna manifestacija, za koju ćemo dati sve od sebe u našoj udruzi da bude još svečanija. Čestitam svim sudionicima, a posebno slavodobitniku Najbržem poručio je Josip Vučković Bećo. predsjednik Udruge "Dječja Alka Vučkovića“.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:14