StoryEditorOCM
Dalmacijasvaka čast!

Kad se male ruke slože: pogledajte kako su planinari s Velikog brda u svega 15 mjeseci uredili dom na Biokovu

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
6. listopada 2018. - 17:47

Kada su prije dvije i pol godine osnovali Planinarsko društvo Veliko Brdo, pokretači su za cilj imali privući što više rekreativaca u planinu. Kako je to slikovito za Kroniku kazao dopredsjednik Bruno Turina, želja im je da Makarani shvate kako nije sva ljepota u ispijanju kave na rivi i gledanje u more, nego da iza leđa imaju nepregledno Biokovo sa svom svojom magijom.

No, kada to braća Turine, Bruno i predsjednik društva Jurica, danas kažu, onda to ima daleko veću težinu, nego kad su o svojim "snovima" prije par godina govorili sumještanima. Dakle, idemo redom s postignućima. Broje 85 članova, a jako je velik broj žena i solidan broj djece, dok ima i podosta pripadnika treće dobi. Najmlađa članica ima tri godine i bila je već na 5-6 izleta, a najstarija Ankica Vrcan Grepo je u 80-tima i pridruži se kad može.

Priveli su kraju radove u prostoru mjesnog planinarskog doma u selu, pri čemu su sve meštarske radove odradili samo uz pomoć vlastitih ljudskih resursa, a pomoću prokušane metode "kucaj na vrata i pilaj" uspjeli su prikupiti čak 150 tisuća kuna sponzorstva u raznim lokalnim firmama i obrtima. Rezultat je vidljiv: Planinarski dom Velikobrdskih ledara s čijim su uređenjem započeli prije svega godinu i tri mjeseca, a koji će biti svečano otvoren na Danima planinara Splitsko-dalmatinske županije 12.listopada, i čiji je organizator upravo HPD Veliko Brdo.

- Da, u godini i tri mjeseca smo uspjeli napraviti svojim rukama dom. I počašćeni smo što nas je Savez planinara SDŽ izabrao za organizatore ovog susreta, što nam je još jedan dokaz da su nas prepoznali i da žele dati vjetar u leđa našem radu. Samo događanje bit će jako sadržajno, na otvaranju ćemo prirediti i spektakl, donijet ćemo prvi put nakon 70 godina led s Biokova koji ćemo kasnije stavljati u piće, a dio "povratka u prošlost" bit će i magare koje će nositi led. Subota je centralni dan kada će biti organizirane tri ture, jedna lagana, druga malo teža i treća ferata, te popodne besplatan ručak i potom zabava i živa glazba sve do jutarnjih sati - kaže Bruno Turina.

Pitam u čemu je štos da je društvo u tako kratkom roku uspjelo u svojoj prvotnoj misiji: animiranje rekreativaca, organizacija izleta baš svaki tjedan, i otvaranje vlastitog doma u kojem namjeravaju organizirati planinarske škole i prezentacije. - Zajedništvo i entuzijazam, srčanost. Ima jedna priča o radovima na domu. Predsjednik Jure je, kako je imao najviše slobodnog vremena u to vrijeme, najviše "fatureta" sam odrađivao. Onda se jednom naljutio na nas, i nakon njegove reakcije svi smo se "stavili" i nije više bilo mogu-ne mogu. I ovo ljeto smo nakon svojeg posla dolazili ovdje. Oni koji su mogli pomoći fizičkim radovima, radili su, oni koji nisu mogli, dali su financijsku pomoć - kaže Turina.

Planova i ideja im ne manjka. Najviše bi to voljeli, a to je, slažu se, i najteže, probuditi mlade i djecu i odlijepiti ih od ekrana. U suradnji s prosvjetarima namjeravaju organizirati prezentacije u školama i izlete. Druga nit vodilja koja ih nosi je promocija Biokova. Smatraju da je nedovoljno izreklamirano i posjećeno, prije svega među lokalnim stanovništvom, a potom i strancima. Svoj dom vide kao jedan info-punkt za sve putnike namjernike. I lokacija mu je, vele, idealna jer je odličan centar i za penjanje, i planinarenje i biciklizam.

Da je upravo Biokovo zakon, kažu nam i najmlađi. Naime, Leona i Roko, koji s roditeljima katkad odlaze na izlete, na pitanje na kojem im je izletu bilo najljepše, uglas odgovaraju da im je najbolje na Biokovu. Leona koja je već stekla "medijsku slavu"; o njoj smo naime pisali kao o talentiranoj nogometašici, kaže kako voli i planinarenje i balun, s tim da joj je balun ipak mrvicu draži.

Roko kaže kako mu je draže planinarenje od igranja igrica. - Moji prijatelji se prepiru kad im kažem da je super planinariti, kažu da je to bezveze, ali sam siguran da bi im se svidjelo kad bi se uputili na izlet. Meni je najdraži trenutak kad se popnemo na vrhove i onaj pogled s vrha - kaže Roko. Pitam jesu li im vršnjaci malo previše "zalijepljeni" za mobitele. - Da! - uglas će Roko i Leona. - Opsjednuti su igricom Fortnite. A stoput je bolje imati akciju uživo nego na mobitelima - poručuje Roko.

Kao i za sve, za početak treba učiniti prvi korak. Naime, strast prema boravku u prirodi i pješačenju sama se probudi već nakon prvog izleta, jamče Velobrđani čiji su preci nekad u planini i od planine živjeli, a koji danas tu ljubav prenose na svoje potomke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:10