StoryEditorOCM
Dalmacijaponuda je na stolu

Kad neće država, hoće dobri ljudi: Kanađanin rodom iz Imotskog želi mještanima izgraditi ambulantu i starački dom, ali projekt se ni nakon tri godine nije pomaknuo s mrtve točke

11. ožujka 2017. - 08:59

Nedavno vijećničko pitanje Petra Kaćunka, vijećnika skupštine Splitsko-dalmatinske županije, vezano uz gradnju ambulante u Dugom Ratu, podsjetilo je na dugogodišnji neriješeni problem 7200 stanovnika ove općine, koji liječničku pomoć dobivaju u uistinu neuvjetnom prostoru.

Kaćunko je svoje pitanje usmjerio na pismo namjere Joze Kovačevića, poslovnog čovjeka iz Kanade, inače podrijetlom iz Imotskog, koji ima kuću u Dugom Ratu, pa mu u ovome mjestu svako ljeto borave članovi obitelji.

U najkraćem, ponuda, prije tri godine uručena Općini Dugi Rat, sljedeća je: u zamjenu za vlasništvo zemljišta na području Glavice u Dugom Ratu ponuditelj se obvezuje izgraditi ambulantu za područje ove općine.

U sklopu ambulante planira izgradnju doma za starije i nemoćne osobe, uključujući i centar za rehabilitaciju za sve kojima su takve usluge potrebne. Uza sve to i izgradnju smještajnih jedinica za posjetitelje te obitelji stanara doma.

Tri godine nakon pisma namjere, Jozo Kovačević poručuje iz Kanade da stoji u potpunosti iza svoje ponude, uz nadu da će je biti moguće realizirati "na korist stanovnika Dugog Rata i njegove obitelji".

Područje Glavice u Dugom Ratu, lokacija o kojoj se govori u pismu, ima površinu oko 1900 kvadrata i u vlasništvu je Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Na toj se lokaciji, ispod Magistrale uz more, sve do 2005. godine nalazila ambulanta koja je srušena, a područje postalo zona turističke namjene.

Lokacija je iznimno atraktivna, okružena borovima, u neposrednoj blizini terena bivše tvornice jer je ambulanta zapravo i bila tvornička, ali su je koristili svi Dugoraćani. Prema ranije obavljenoj procjeni, cijena kvadrata je 184 eura, što bi iznosilo 349.600 eura, ili po aktualnom tečaju 2.656.960 kuna.

– Upoznat sam s prijedlogom Joze Kovačevića iz Kanade, dolazio je kod mene njegov sin Michael Kovačević s pismom namjere – riječi su dugoratskog načelnika Jerka Roglića kojemu smo se obratili s upitom o zanimljivom prijedlogu.

– Nama je ovaj prijedlog prihvatljiv, radi ambulante i staračkog doma. Sada imamo privatni dom koji može primiti samo dvadeset osoba, a potrebe su za stotinjak – veli načelnik, te dodaje:

– Reći ću vam ono što sam i njemu rekao. Za provođenje ove ideje nužna je izmjena prostornog plana jer to područje ima turističku namjenu, a u izmjene nećemo ići sve dok ne riješimo odnose s engleskom tvrtkom "Landmark" koja je kupila tvornicu "Dalmacija" Dugi Rat – jasan je stav načelnika Roglića.

Kud god da se okreneš, u Dugom Ratu se, dakle, spotakneš na prostor bivše tvornice. A situacija je sljedeća: područje bivše industrijske zone, uključujući i bivšu tvornicu, ukupne površine 190.000 kvadrata (sve uz more) prenamijenjeno je u zonu turističke namjene nazvanu "Dalmacija".

Suvlasnici zemljišta su engleska tvrtka na jednoj trećini, te na dvije trećine država, s tim da pola državnog dijela spada u pomorsko dobro. Za ovu zonu izrađen je i urbanistički plan uruđenja (UPU).

Iznimka u ovih 190.000 je površina od 3500 kvadrata, koja, umjesto turističke, ima namjenu gradnje društvenih sadržaja, a nalazi se na mjestu gdje je nekada bio tvornički restoran društvene prehrane.

Općina ima u vlasništvu dio od 1460 kvadrata, a svojedobno je bilo razgovora s vlasnicima iz Engleske da se ostatak do 3500 metara otkupi na način da se obavi zamjena – Englezi bi dobili parcelu na području Glavice.

Cijena kvadrata procijenjena je na 160 eura. Za potrebe općine tako bi se na 3500 četvornih metara gradili ambulanta i vatrogasni dom, ali je ideja pretočena u projekt "Uvala" iz 2010. godine ostala mrtvo slovo na papiru. Prema riječima načelnika Roglića, do realizacije nije došlo jer županijski Dom zdravlja tog trenutka nije imao novac, a u međuvremenu su i Englezi najavili da više neće pregovarati dok se ne riješe njihovi sudski sporovi s državom.

Kako tada, tako i danas – sporovi nisu okončani, a Općina Dugi Rat u međuvremenu je odlučila na svojih 1460 kvadrata graditi vatrogasni dom. Investicija vrijedna osam milijuna kuna je pred realizacijom. Tlocrtne površine 748 kvadrata, vatrogasni dom imat će ukupnu bruto korisnu površinu 1335 kvadrata raspoređenu na prizemlje i kat. Namjera je projekt prijaviti za povlačenje EU sredstava u 80-postotnom dijelu investicije.

Kad se zna da je ambulanta bila planirana u gabaritima vatrogasnog doma, može se zaključiti da bi i ta investicija vrijedila oko osam milijuna kuna. Dakle, gotovo trostruko više od vrijednosti parcele na području Glavice. Stoga je jasno da je interes potencijalnog investitora u izgradnji doma za stare i nemoćne te ostalih sadržaja navedenih u pismu namjere.

'Neka se ministar Goran Marić izjasni'

Na upit kako izići iz ove pat-pozicije, načelnik Roglić odgovara:

– Očekujemo da nas pozove ministar Goran Marić i objasni nam zašto se ništa ne miče s mrtve točke.
Načelnik očekuje da će se ministar izjasniti o tome hoće li zona "Dalmacija" zadržati turističku namjenu ili Općina može pokrenuti izmjene prostornog plana.

Ovdje valja napomenuti da bi u idealnim uvjetima izmjene i dopune prostornog plana trajale najmanje šest-sedam mjeseci, ali je, ipak, realnije računati na rok od godinu dana.

Podstanari Općine

Dugoraćani liječniku odlaze u ambulantu smještenu u općinskim prostorijama gdje su nekada bile tržnica i ribarnica. Županijski Dom zdravlja za površinu od 200 kvadrata plaća mjesečni najam od 4555,80 kuna, ili 22,77 kuna po kvadratu.

Dr. Petric: Spreman sam razgovarati s Kovačevićem

Prim. Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, kaže da mu je vijećničko pitanje prva informacija o namjeri Joze Kovačevića da gradi ambulantu u Dugom Ratu.

– Ideja nije loša. Dom za starije, ambulanta, centar za rehabilitaciju i smještajni kapaciteti čine zaokruženu cjelinu – kaže naš sugovornik, te dodaje:

– Spreman sam razgovarati o gradnji ambulante, ali nisam baš uvjeren da bi lokacija bivše ambulante bila zadovoljavajuća za novu. Ako je netko zainteresiran da nam izgradi u mjestu ambulantu do roh-bau faze u zamjenu za teren, nama bi to odgovaralo – poručuje ravnatelj dr. Petric, naglašavajući da je pitanje kad će Dom zdravlja imati vlastita sredstva da se upusti u ovakvu investiciju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:38