StoryEditorOCM

Jozo Marić o Autoprijevozu: Krivi su ministar Šuker i sve sinjske vlasti od 2005. godine

Piše PSD.
1. srpnja 2010. - 15:21

– Najveći krivci za događanja u Autoprijevozu su gradske vlasti Sinja i ministar financija Ivan Šuker. Sve gradske garniture od 2005. godine potpuno su zakazale u provedbi ugovora o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji te tvrtke s puno iskazane nebrige za državnu imovinu koja im je povjerena, a ministar Šuker je zakazao jer nije kvalitetno kontrolirao taj proces, što je bio dužan.

Radi toga ćemo mi iz sindikata na sastanku s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, do kojega će morati doći, zatražiti da se privatizacija Autoprijevoza poništi i to na štetu strateškog partnera "Prometa" iz Makarske koji nije ispunio ugovorom preuzete obveze – izjavio je u četvrtak Jozo Marić, glavni povjerenik HUS-a za Dalmaciju, poslije sastanka s gradonačelnikom Sinja Ivicom Glavanom kojemu su nazočili Ante Buljan, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske u Autoprijevozu i Veljko Nasić, povjerenik HUS-a u toj tvrtki.

Sindikalisti su upoznali Glavana da poslodavac već 4 mjeseca odbija nastaviti pregovore o kolektivnom ugovoru te da se zbog "Prometovog" navodno bespravnog prisvajanja triju linija u Autoprijevozu pojavljuje višak od 12 radnika.

Marić je s puno gorčine kazao gradonačelniku da su do sada 5 puta zahtjevali sastanak u Vladi, ali nikakvog odjeka nije bilo dok su istovremeno u Ministarstvu financija prošlog tjedna primili Matu Jujnovića i Vicu Barbira, vlasnika i direktora "Prometa" iz Makarske, za koje su policija i državno tužiteljstvo javno objavili da su sudjelovanjem u privatizaciji Autoprijevoza osumnjičeni za kriminal velikih razmjera. Sindikalisti su prozvali policiju i državno odvjetništvo kojima predbacuju sporost. Ako se trakavica nastavi sindikati najavljuju najradikalnije akcije.

- Za sutra je zakazana skupština Autoprijevoza. Kao njen član ja ću zahtjevati jasne odgovore uključujući i pitanje dokapitalizacije. Odgovori su mi potrebni da bih se mogao očitovati na pismo ministra Ivana Šukera, koje smo dobili 18. lipnja, a u kojemu se zahtjeva da se do 30. lipnja završi proces restrukturiranja i konsolidacije Autoprijevoza uz izvršenje svih preuzetih obveza – kaže gradonačelnik Ivica Glavan.

Uspjeli smo doći do sadržaja Šukerova pisma. U njemu stoji ukoliko se do 30. lipnja ne ispune sve obveze iz ugovora i programa restrukturiranja, a koliko je poznato to se nije dogodilo, da će "Ministarstvo financija biti prisiljeno predložiti Vladi RH raskid ugovora o restrukturiranju i konsolidaciji Autoprijevoza Sinj".

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:14