StoryEditorOCM

Joško Stella: Za 15 ekosela 1,6 milijuna kuna

Piše PSD.
6. prosinca 2008. - 11:59

Udruga ‘Humac’ iz Vrisnika je u suradnji sa županijom i Općinom Jelsa organizirala edukativnu radionicu kako bi svoje članove i sve zainteresirane upoznala s mogućnostima razvoja „etno-eko sela Humac“.

Projekt revitalizacije pastirskog naselja iz 13. stoljeća su predstavili Joško Stella, v.d. pročelnika UO za turizam, i mr. Branko Ora, dok su ispred Konzervatorskog odjela u Splitu, Sanja Buble i Ivana Radovani, govorile o praktičnoj primjeni konzervatorskih uvjeta zaštite.

 - Program obnove raseljenih i zapuštenih sela u našoj Županiji realizira se još od 2005. s ciljem njihova prerastanja u etno-eko turističke kapacitete. Tako potpomažemo 24 sela, a za Humac smo već sufinancirali izradu geodetske snimke i konzervatorskog elaborata, te kupnju zgrade za smještaj „etno-zbirke“ i panoramskog teleskopa koji je postavljen ispred Austrougarske stražbenice (za protugradnu obranu), na uzvisini iznad crkve sv. Ivana i Pavla iz 1895. godine. Poljoprivreda i turizam

Dakle, mi stvaramo pretpostavke za bavljenje poljoprivredom i turizmom, a Humac s obzirom na jedinstvo i suglasje mještana, u tom pogledu ima velike mogućnosti i može biti primjer etno-eko sela u Dalmaciji – kazao je Stella, dodavši da Županijsko poglavarstvo upravo treba odobriti 1.638.000 kuna za 15-tak etno-eko sela, te da će dio tih sredstava zasigurno biti utrošen za izradu projekta, nabavku kamena i uređenje muzeja na Humcu. Hitnu izradu UPU-a za to naselje obećao je načelnik Ivo Milatić.

mirko crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 00:46