StoryEditorOCM
Dalmacija‘dobit ću sve dozvole’

Josipovićev domaćin: Zaštitio sam imovinu - da nisam gradio, obala bi skliznula u more

Piše PSD.
21. kolovoza 2014. - 13:18
Građevinska inspekcija provodi dva postupka na lokaciji Vrulje, gdje je smješten Vruje resort, potvrđeno nam je u odgovoru Đurđice Čočić , glasnogovrnice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, na naš upit.
Jedan postupak, koji se odnosi na sagrađeni bazen i druge građevine u blizini uskoro bi trebao biti obustavljen, jer je investitor 9. svibnja ove godine dobio rješenje o izvedenom stanju. Drugi postupak odnosi se na gradnju lukobrana. Taj je objekt, što se tiče Ministarstva, još uvijek na popisu za uklanjanje, jer je u nadzoru u srpnju utvrđeno da je bespravno sagrađeni objekt produžen za još 2,6 puta dva metra.

U Ministarstvu vjeruju da bi angažman trebao biti okončan u sljedećih nekoliko mjeseci.

Vruje resort sagradila je tvrtka “Point Split” u vlasništvu Stipe Latkovića, i o građevinskim zahvatima više su puta pisali mediji. Ponovno je Vruja došla u interes javnosti kada se na još uvijek službeno bespravni objekt prije nekoliko dana iskrcao predsjednik Republike Ivo Josipović.

’Zaštitno pero ucrtano je u Prostorni plan Zadvarja’

Što se pak Latkovića tiče, nije riječ o lukobranu, već o zaštitnom peru koje sprečava da njegov luksuzni resort ne sklizne u more. Napominje da objekt neće još dugo biti bespravan jer je predao sve suglasnosti potrebne za građevinsku dozvolu.

- Zaštitno pero ucrtano je u prostorni plan Općine Zadvarje, a tvrtka “Point Split” krenula je u gradnju prije dobivenih dozvola jer to omogućava Zakon o gradnji u situacijama kada je ugrožena imovina. Upravo to je bio slučaj jer je utjecaj mora na Vruju takav da podlokava obalu te bi s vremenom došlo do klizanja obale u more. Dakle, gradili smo samo kako bismo spriječili štetu na svojoj imovini – napominje Latković.

Prema njegovim riječima, studiju o potrebnim radovima radile su dvije tvrtke iz Splita, a u daljnjim zapletima koji traju već nekoliko godina, pribavili su sve potrebne suglasnosti, uključujući i studije utjecaja na okoliš, po kojima nikakvog utjecaja i nema, jer je riječ o minornom objektu.

U općini Zadvarje je provedena i javna raspava o o prostornom planu u koji je ucrtan i objekt, i nikakvih primjedbi nije bilo. Na koncu cijele priče, kaže Latković, pribavljena je sva dokumentacija i predan zahtjev za građevinsku dozvolu za koju ne sumnja da će biti i izdana.

- Nikad ne bih narušio ugled predsjenika Republike time što bih ga pozvao u bespravno sagrađeni objekt. U ovom slučaju jednostavno je riječ da svaki normalan čovjek mora zaštititi svoju imovinu, što sam i ja učinio – napominje Latković, dodajući kako svi problemi zapravo stižu od vlasnika susjedne parcele i za nju traži nerealan iznos novca. Kada ga je odbio, zaprijetio mu je da hotel nikada neće moći primiti goste.

- Tako se digla i uzbuna kada smo krenuli čistiti stari Napoleonov put koji je bio zarastao i urušen. Put je bio širok tri metra, mi smo ga čistili u širini od metar i 20 centimetara, ali je dignuta tolika hajka da su nam zabranjeni daljni radovi – žali se Latković. Kaže, cilj je jednostavno blokirati hotel i s mora i s kopna, kako bi podlegao ucjenama.

Što se tiče plaže, za koju ima koncesiju, kaže da na nju nikad nikome nije zapriječio ulaz, a na moru je postavio plutače kako bi zaštitio kupače od brodova. Taj zaštitni pojas za kupače, tvrdi Latković, obuhvatio je jedva 10 posto od prostora za koji mu je odobrena koncesija.

MARIJO KAVAIN


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:07