StoryEditorOCM
Dalmacijaprvi plamenac

Josip Čačija slavodnobitnik 303. Sinjske alke!

5. kolovoza 2018. - 21:25
josip_cacija-050818

Slavodobitnik 303. Sinjske alke 34-godišnji je elektrotehničar i ronilac Josip Čačija iz Sinja, dočasnik u Hrvatskoj ratnoj mornarici.

On je do svog prvog slavodobitničkog plamenca došao s rezultatom od 8 punata. U prvoj trci Čačija je pogodio "u dva", a u drugoj i trećoj trci njegovo koplje pogodilo je najmanji krug alkarske mete.

Ovaj neoženjeni Sinjanin potječe iz alkarske obitelji. Njegov otac Miro Ilija bio je dugogodišnji alkarski momak. Čačija je u alkarskoj povorci debitirao 2005. godine, a od 2010. je alkar kopljanik. Do sada je imao jednu pobjedu u natjecanju za Čoju.

Do pobjede je došao jašući konja Aškana iz Alkarske ergele. Uz čestitke slavodobitniku alkarski vojvoda je na koplje Josipa Čačije privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamen pobjede. Čačija je za sebe i svoga alkarskog momka Zdeslava Ćurkovića, privatnog ugostitelja iz Sinja, osvojio zlatnu plaketu Alke, a pripala mu je i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 40 tisuća kuna.

Pokroviteljica 303. Sinjske alke predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nagradila je slavodobitnika Čačiju zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom, a njegova momka srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

Unatoč kiši kojom su otvorena 303. alkarska nadmetanja alkari su u prvoj trci ostvarili izvrsne rezultate u pogađanju alkarske mete.

Pogodili su ukupno 26 punata s tim da su četvorica alkara pogodila "u sridu". U drugoj trci rezultati gađanja bili su puno skromniji, pogodili su samo 19 punata i pritom svega dva puta "u sridu". U trećoj trci otpala su tri alkara jer nisu imali izgleda pobijediti, a redoslijed je izmijenjen pa su trčali najprije oni s manjim brojem punata iz prve dvije trke. Tek u samoj završnici došlo je do neizvjesnosti.

Naime, Mario Šušnjara koji je iz prve dvije trke imao 4 punta pogotkom "u sridu" prešao je u vodstvo. Odmah ga je eliminirao Čačija koji je na pet punata iz prve dvije trke pogotkom "u sridu" pridodao još tri punta i tako prešao u vodstvo. Kada je sa starta krenuo Ante Zorica, koji je u dvije trke imao također pet punata, cijelo gledalište diglo se na noge. Koplje pobjednika Bare pogodilo je "u jedan", a u povijesti Alke Josip Čačija bit će upisan kao još jedan u nizu slavodobitnika. Salve mačkula odjeknue su sa staroga Grada njemu u čast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:21