StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko vijeće

Još uvijek među najnižima u županiji: u Vrgorcu smanjen paušal za turističke iznajlmljivače

23. siječnja 2019. - 18:39
GV

Vrgoračka politička scena stalno, iz dana u dan, nudi nešto novo. Tako je 20. sjednica Gradskog vijeća odgođena na pola sata, odnosno dok se nisu skupili svi vijećnici neformalne vladajuće koalicije NLM-a i SDP-a.

Nakon što se skupilo osam vijećnika, sve su odluke donesene u 20 minuta. Među kojima i ona o visini paušalnog poreza koji turistički iznajmljivači plaćaju po krevetu, koja je od danas jedinstvena za sva naselja Vrgoračke krajine i iznosi 150 kuna. Do sada su iznajmljivači u Vrgorcu plaćali 210 kuna, a ostala naselja 150 kuna.

Sada, dakle, svi imaju isti paušal, koji je među najnižima u županiji. Podsjetimo, visina paušalnog poreza, koji po zakonu određuju jedinice lokalne samouprave, kreće se između minimalnih 150 kuna i maksimalnih 1500 kuna po krevetu.

Što se tiče same sjednice, bila je sazvana za 18 sati, no u tom trenutku u vijećnici je bilo samo pet vijećnika NLM-a i SDP-a, dok su vijećnici oporbenog HDZ-a bojkotirali sjednicu, što će reći da se uopće nisu pojavili. Tako nije bilo kvoruma. Gradonačelniku Anti Praniću (NLM) nije preostalo ništa drugo nego krenuti u prikupljanje vijećnika te zamoliti predsjednika Gradskog vijeća Ljubomira Ercega za odgodu početka sjednice za 18.30.

– Pomakni sjednicu, Tajso (Milan Vukosav – NLM) i Željan Barbir (SDP) poslali su mi poruku da će doći na sjednicu. Sad sam zvao Ivana Franića (NLM), vraća se s posla iz Dubrovnika, u Kleku, rekao mi je da će doći – objašnjavao je Pranić situaciju vijećnicima.

Oni su ga, pak, uvjeravali da će Franić teško doći za pola sata iz Kleka. Ništa ne bi bilo neobično da do sada vijećnici neformalne vladajuće koalicije prije početka sjednice nisu bili barem pola sata prije u Uredu gradonačelnika ili gradskoj vijećnici.

Očito je, međutim, da se nešto događa, odnosno da neki odnosi ne štimaju, jer jedna vijećnica iz NLM-a nije baš redovita u svojim dolascima na sjednice. Zašto? To najbolje zna ona i njezini stranački kolege. Međutim, kako NLM i SDP imaju devet od 15 vijećnika u Gradskom vijeću, nije im toliko ugrožena većina i donošenje proračuna, pa to može tako "klapati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:46