StoryEditorOCM
Dalmacijaprikaz ljubavi i mira

Jedna od najljepših božićnih slika Dalmacije bez premca su Žive jaslice, došli su ih vidjeti hodočasnici iz cijelog svijeta

26. prosinca 2017. - 09:50
_7R24843.JPG

Jedan od najljepših događaja u doba božićnih blagdana u Imotskoj krajini svakako je prikaz Živih jaslica u Prološcu. I ovoga Božića u jedinstvenom ambijentu presušenog korita rijeke Suvaje, ispod znamenitog Prološkog mosta prikazane su osamnaeste po redu Jaslice, jedinstvene scene najljepšeg događaja u povijesti ljudskog roda.

Više od 200 kostimiranih glumaca amatera, fenomenalna scena Biblijskog Betlehema, mitska štalica s kravama, ovcama... Stotine pastira u prohladnoj prološkoj noći oko svojih vatri i stada. Josip i Marija te mali Isus u jaslicama.

Ove godine ta nezaboravna uloga dopala je mladu obitelj Senka i Magdalene Lasić i njihova sinčića Marka. Sveta tri kralja, veliki pjevački zbor župne crkve svetoga Mihovila, djeca iz Prološca u ulozi anđela. I ono najljepše u svemu, dostojanstvenost, mirnoća koja razgaljuje dušu i srce. Stoga se i nekoliko tisuća hodočasnika iz svakog kutka Imotske krajine, iz Splita, Makarske, Šibenika, Zagreba, Dubrovnika, iz Austrije, Švicarske, Njemačke, odasvuda, stopilo s prikazom Živih jaslica.

Jedna velika obitelj koja je sudjelovala u pjesmi, uzdasima. Divna živa scena ljubavi i mira. Definitivno i ove prološke Žive jaslice pokazale su  svu raskoš ljubavi Proložana prema Božiću, ali i prema svojim gostima, jer ostvariti s ovoliko amatera scene Marije na magarcu i Josipa, njihov put u štalicu, pa dolazak Sveta tri Kralja Herodu, klanjanje i nošenje darova pastira Malom Isusu.

A sve to kroz božićne napjeve velikog mješovitog zbora. I za kraj, Radujte se narodi i onu gromoglasnu „Božić je, moj se narod raduje„ iz grla Marijana Župića Vukasa.

Vatromet na kraju punoljetnih osamnaestih jaslica bio je samo uvod u dugotrajni pljesak rijeke hodočasnija izvođačima. Pljesak i sada odjekuje grandioznim kanjonom Badnjevica, odakle je tijekom cijelog prikaza pirio hladni vjetar. Da je bio i hladniji, ne bio mogao rashladiti svu tu ljubav utjelovljenu u koritu Suvaje.

Kapa dolje organizatorima HKUD Proložac, “duši“Jaslica Milanu Maršiću Kubali, Đeli Matiću, Paški Rimcu, ma svima od najmlađeg pastirića, do voditelja tehničkih pomagala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:19