StoryEditor
Dalmacijaprikaz ljubavi i mira

Jedna od najljepših božićnih slika Dalmacije bez premca su Žive jaslice, došli su ih vidjeti hodočasnici iz cijelog svijeta

26. prosinca 2017. - 09:50
_7R24843.JPG

Jedan od najljepših događaja u doba božićnih blagdana u Imotskoj krajini svakako je prikaz Živih jaslica u Prološcu. I ovoga Božića u jedinstvenom ambijentu presušenog korita rijeke Suvaje, ispod znamenitog Prološkog mosta prikazane su osamnaeste po redu Jaslice, jedinstvene scene najljepšeg događaja u povijesti ljudskog roda.

Više od 200 kostimiranih glumaca amatera, fenomenalna scena Biblijskog Betlehema, mitska štalica s kravama, ovcama... Stotine pastira u prohladnoj prološkoj noći oko svojih vatri i stada. Josip i Marija te mali Isus u jaslicama.

Ove godine ta nezaboravna uloga dopala je mladu obitelj Senka i Magdalene Lasić i njihova sinčića Marka. Sveta tri kralja, veliki pjevački zbor župne crkve svetoga Mihovila, djeca iz Prološca u ulozi anđela. I ono najljepše u svemu, dostojanstvenost, mirnoća koja razgaljuje dušu i srce. Stoga se i nekoliko tisuća hodočasnika iz svakog kutka Imotske krajine, iz Splita, Makarske, Šibenika, Zagreba, Dubrovnika, iz Austrije, Švicarske, Njemačke, odasvuda, stopilo s prikazom Živih jaslica.

Jedna velika obitelj koja je sudjelovala u pjesmi, uzdasima. Divna živa scena ljubavi i mira. Definitivno i ove prološke Žive jaslice pokazale su  svu raskoš ljubavi Proložana prema Božiću, ali i prema svojim gostima, jer ostvariti s ovoliko amatera scene Marije na magarcu i Josipa, njihov put u štalicu, pa dolazak Sveta tri Kralja Herodu, klanjanje i nošenje darova pastira Malom Isusu.

A sve to kroz božićne napjeve velikog mješovitog zbora. I za kraj, Radujte se narodi i onu gromoglasnu „Božić je, moj se narod raduje„ iz grla Marijana Župića Vukasa.

Vatromet na kraju punoljetnih osamnaestih jaslica bio je samo uvod u dugotrajni pljesak rijeke hodočasnija izvođačima. Pljesak i sada odjekuje grandioznim kanjonom Badnjevica, odakle je tijekom cijelog prikaza pirio hladni vjetar. Da je bio i hladniji, ne bio mogao rashladiti svu tu ljubav utjelovljenu u koritu Suvaje.

Kapa dolje organizatorima HKUD Proložac, “duši“Jaslica Milanu Maršiću Kubali, Đeli Matiću, Paški Rimcu, ma svima od najmlađeg pastirića, do voditelja tehničkih pomagala.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:56