StoryEditorOCM
DalmacijaSve je još otvoreno

Je li na pomolu obrat? Ministar najavljuje detaljnu analizu velikog projekta na Peruči

1. veljače 2017. - 00:20
veternica-medvednica9-290516

Energetski projekt "Vis Viva", koji bi se trebao razviti na širem području akumulacije Peruča u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izazvao je posljednjih mjeseci dosta kontroverzija.

Krajem prošle godine završena je burna javna rasprava glede studija utjecaja na okoliš, a Slaven Dobrović, ministar energetike i zaštite okoliša, u ponedjeljak nam je, prigodom otvaranja projekta "Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti", kazao kako će dva posebna povjerenstva u sljedećem razdoblju analizirati sve pristigle primjedbe.

– Nemam informaciju je li u međuvremenu u Ministarstvo već stigla i bilješka o provedenoj raspravi iz Splitsko-dalmatinske županije, ali upoznat sam s činjenicom da ima dosta prigovora i da će dva povjerenstva imati dosta posla. Zbog toga je teško reći kada će povjerenstva donijeti konačne odluke o tome može li se sa stajališta zaštite okoliša ići u taj projekt i po kojim uvjetima. Međutim, moram kazati kako se ovdje ne radi samo o utjecaju na okoliš tog projekta, nego i o njegovu uklapanju u energetsku strategiju Hrvatske – rekao nam je Dobrović.

Pozdravlja privatne inicijative, ali...

On je ustvrdio kako može samo pozdraviti privatne inicijative u energetskom sektoru, dodajući kako je plin svakako energent koji će imati veliku ulogu u energetici u idućem razdoblju, ali da on kao ministar mora voditi računa o svim aspektima energetske situacije.

– Pritom posebno moramo voditi računa o tome kako se Hrvatska elektroprivreda i Hrvatski operator prijenosnog sustava uključuju u taj projekt i što to za njih znači. Dakle, sve je još otvoreno, moramo napraviti detaljne i cjelovite analize, pa ćemo tek onda moći donijeti konačnu ocjenu vezanu uz projekt "Vis Viva" – ustvrdio je Dobrović.

Podsjetimo, taj pothvat uključuje izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruča, spojni plinovod Dugopolje – Peruča i dalekovod Peruča – Konjsko s rasklopištem, a javna rasprava, koja je trebala trajati do 21. prosinca, produžena je do 31. prosinca 2016. Prva studija odnosi se na reverzibilnu hidroelektranu (RHE) Vrdovo, a druga za ostale planirane objekte – kombi kogeneracijsku plinsku elektranu (KKPE) Peruča, spojni plinovod Dugopolje – Peruča i dalekovod Peruča – Konjsko s rasklopištem.

Sve studije izradio je "Elektroprojekt", a prije nego što su stavljene na javnu raspravu, posebno stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike ocijenilo ih je cjelovitima i stručno utemeljenima.

Studije utjecaja na okoliš daju opis zahvata i njegovih utjecaja, kao i prijedlog mjera zaštite i praćenja okoliša, a osim studija utjecaja na okoliš, "Elektroprojekt" je izradio i netehničke sažetke studija koje donose sažetak obaveznog sadržaja studije.

Osim toga, kako bi omogućio bolje razumijevanje ključnih stručnih pojmova, "Elektroprojekt" je pripremio i pojmovnik koji zainteresiranoj javnosti treba omogućiti upoznavanje s ključnim stručnim pojmovima bitnim za razumijevanje sadržaja.

Milijarda eura

Iako je na početku izgledalo kako će projekt, koji u projektnoj tvrtki MCC procjenjuju na ukupno milijardu eura, proći bez većih problema jer su svi objekti uvršteni u općinski i županijski prostorni plan, a Vlada ga je inicijalno prepoznala kao strateški investicijski projekt, stvari su se zakomplicirale.

Naime, skupina građana s područja općine Hrvaca potpisala je peticiju kojom više od tisuću njih traži da se zabrani gradnja plinske elektrane Peruča, te da se ona izbriše iz županijskog i općinskog prostornog plana jer, kako su rekli, prijeti pogubnim ekološkim posljedicama u Cetinskoj krajini.

Potom su i lokalne političke stranke, čak i one koje su prethodno bile za taj projekt, zagalamile protiv njega, a krajem godine odgođeno je njegovo uvrštenje na listu strateških državnih interesa. I sada je, kao što je rekao ministar Dobrović, "sve otvoreno" kad je u pitanju "Vis Viva".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:47