StoryEditorOCM
Dalmacijapozitiva u trogiru

Izvrsno raspoloženje i vedra narav zapisani su u njihovim genima: članovi Udruge Sindrom Down 21 pekli pizze i sirnice

2. travnja 2019. - 10:30

Nigdje nema tako dobrog provoda kao na događajima gdje su glavni protagonisti članovi Udruge Sindrom Down 21. Izvrsno raspoloženje i vedra narav zapisani su u njihovim genima, pa je i ovoga ponedjeljka poslijepodne, u trogirskoj Strukovnoj školi Blaž Jurjev Trogiranin, sve frcalo od pozitive.

Drugu godinu za redom učenici smjera konobar i kuhar, u suradnji sa školskim osobljem, raširenih ruku dočekali su ekipu iz splitske udruge, pustili ih u svoju kužinu gdje su, samo za njih, pripremili radionicu pripreme uskrsnih delicija.

- Poslužujem prvi put, ludilo je! Julija, Petra i Kristijan su tu, to su mi prijatelji, mogao bi ja ovako raditi kao konobar bez problema. Eno Luke, on voli Hajduk kao i ja - spretnost s prepunom tacnom pokazuje nam Antonio Bošnjak iz Vranjica.
Slobodnom rukom daje peticu sad već slavnom navijaču biloga kluba - Luki Bučeviću.

- Hajduk stoji odlično, u srijedu idem na utakmicu! To se ne propušta - jasno je kako Luka jedini nije pristao nositi bijelu pregaču.
Očekivano, on je u Hajdukovom dresu. Iza šanka pozdravlja nas Ivan Tandara.

- Radio sam pizzu, sad ću konobariti. Dobro je raditi u kuhinji, a kako ne bi bilo kada volim ja svašta pojesti - smije nam se

Tandara i diktira naučeno.

- Evo ovako, ide tijesto, pa pome, pa sir, pa gljive, pa šunka... Staviš peći, uf što miriše. A kao konobar imam ja već iskustva. Kuham najbolje kave! Na Splitu 3, moj šef Antonio me naučio! - i nama šalje svoju kavu koju nam servira Ivana Brakus.

I Ivanu i Ivani dajemo čistu peticu!

- Izvrsno su se snašli. Znaju napraviti kavu, kuhati mlijeko, sjajni su - goste hvali trećaš Dino Kadirić, gotovo pa profesionalac.Prije nekoliko dana vratio se s državnog natjecanja gdje je završio na petom mjestu. Provjeravamo stanje u kuhinji, tamo sve vrije. Vrijedna Marina Kasalo, još jednom, ovoga puta za našu kameru, mijesi tijesto za pizzu.

 

 

- Jako lijepo mi je ovdje, puno toga sam naučila. Što je najbitnije, pokazala sam sve što znam. Što se mene tiče, u praonici dječjeg vrtića radim kroz jutro, a ovo bi voljela za popodnevnu smjenu. Imam puno volje i energije, a što da vam kažem! Nikada nisam umorna. Preko vikenda se odmorim i spremna sam za nove radne pobjede - oduševljava Marina.

- Joj, da mi je imati još jedan posao, kupila bi svojoj prijateljici iz zgrade auto za rođendan, 23.5. Zove se Anica, sve bi napravila za nju - kune nam se Marina.

I njene vjerne prijateljice, Željana i Stela oduševljene su kulinarskom radionicom.

- Ma ja kući kuham i pomažem. Ne trebate nas pitati uopće, mi sve znamo. I možemo - kaže nam Stela Matulić, koji pamtimo po sjajnoj izložbi fotografija. Bit će nova izložba ubrzo uvjerava, jednostavno ne stiže sve.

Osim pizze, mijesile su se i sirnice, bojala jaja.

- Drago nam je kada nam dođu u posjetu, i mi naučimo nešto novo. Radili smo pizzu, sirnice, riblju paštetu, kanape sendviče. Naši učenici snalaze se sjajno, odrađuju praksu u sjajnim restoranima i hotelima, u školi nauče sve osnove, dobiju prvu kvalifikaciju, a onda je na njima. Zanimanje je itekako atraktivno. Moram vam priznati da sam poprilično iznenađen. Gosti su nam se sjajno snašli, surađuju i sjajno komuniciraju, oduševljen sam - tvrdi Mario Pavić, nastavnik kuharstva i ugostiteljskog posluživanja.

- Od malena ovo volim. Obožavam raditi s tijestom, više slatko nego slano... Moji doma su oduševljeni i otac i djed su kuhari, to nam je u genima. Dobro je dobiti i učenike kao danas, lijepo slušaju - kaže nam budući kuhar, prvaš Jure Brklić.

Ana, Antonio i rukoljub

Čim smo izašli iz kuhinje ekipa iz Sindroma Down zagrijala je atmosferu onako kako samo oni znaju. Da slučajno zaboravimo gdje smo, pomislili bismo da smo upali na pir. Ekipa skače, slavi, nismo se okrenuli, a Luka nas je već pozvao na ples. Iz sveg glasa ori se "Zbog jedne ljubavi".

Ana i Antonio, poput mladenaca, zauzeli su sredinu plesnog podija. Budi se proljeće, s njim i zaljubljenost pa ne čudi što Antonio svaki ples završava pred ovom osnovnoškolkom i ljubi joj ruku. Priznajemo, naišli smo na ekipu kojoj je nemoguće odoljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:57