StoryEditorOCM
DalmacijaJEZERA IZ GODINE U GODINU OPASNO MIJENJAJU OBLIK

Izvor Vrljike: tajna skrivena u dubini Dva oka

Piše PSD.
30. svibnja 2009. - 00:15
Obale Dva oka hitno treba injektirati, sačuvati od daljnjeg urušavanja, ističe Mario Tolić iz Ekoudruge ‘Ekipa’, dok Ivan Gabelica iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti odbacuje bilo kakve intervencije

Prvi ovogodišnji kupači na Dva oka    Foto: Ivan Maršić / EPEHA
Već dulje vrijeme prološki ekolozi i zaljubljenici u rijeku Vrljiku upozoravaju − jezera, odnosno izvorište Dva oka, u posljednjih nekoliko godina opasno mijenjaju konture.

− Razmak između jezera sve je manji. Svake godine nagne se ili upadne u jezero neko novo stablo, obale se urušavaju, nitko ne zna zašto, a mjerodavni su nezainteresirani.

Prošle godine dogodio se pomor ribe u gornjem jezeru, provodila su se neka istraživanja i nikome ništa. Obale Dva oka hitno treba injektirati, sačuvati od daljnjeg urušavanja − ističe Mario Tolić, predsjednik Ekoudruge “Ekipa“ iz Prološca.

Svih pet izvorišta Vrljike, kao i gornji tok rijeke, posebni su ihtiološki rezervat, zaštićeni spomenik prirode nad kojim skrbi Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti, a njezin ravnatelj Ivan Gabelica odbacuje bilo kakve intervencije.

− Samo sanitarna čišćenja jezera dolaze u obzir, kao što je to bilo prošle godine, kad je u jezero upala topola. Zakonom su zabranjene bilo kakve intervencije i nikakva injektiranja ne dolaze u obzir. To je prirodni proces, promjene kontura jezera posve su normalna stvar − kazao je Ivan Gabelica.

− Nikada nikakva istraživanja nisu provedena na Dva oka, tek se zna da im je dubina dvadesetak metara. O nastanku jezera ispredaju se razne legende, a postoji pretpostavka da su povezani s Crvenim jezerom − kazuje Vinko Šerlija, jedan od zaljubljenika u Vrljiku i njezina izvorišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:23