StoryEditorOCM
DalmacijaOTOK VJERAN MASLINI

Ivica Juras šampion "Oblica festa 2014."

Piše PSD.
3. veljače 2014. - 21:59
Stručnim skupom i degustacijom ulja te dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim proizvođačima maslinova ulja u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu, završena je tradicionalna šesta promotivno-edukativna manifestacija “Oblica fest 2014.”. Riječ je o najvećem skupu maslinara na našim otocima, koji se u proteklom vremenu afirmirao kao pouzdano mjesto izmjene i razmjene iskustava između maslinara i stručnjaka.

U konkurenciji rekordnih 84 uzorka ulja, laskav naslov najboljega ponio je Ivica Juras iz Postira. On je promaknut u šampiona “Oblica festa 2014.” te mu je uz zlatnu medalju pripao i pobjednički pokal, koji je primio iz ruku Ivice Ljubenkova, predsjednika Zajednica uljara i maslinara Hrvatske.

– Maslinarstvom se bavim desetak godina, a ovo mi je treće natjecanje. Na prethodna dva nagrađen sam zlatnim medaljama za kvalitetu ulja, a ova pobjednička nagrada bit će mi dodatni motiv da nastavim s uzgojem maslina – kazao je sretni Ivica Juras te još poručio: – Ne treba se bojati masline, treba zasukati rukave i uhvatiti se posla. Maslina je kroz povijest odgojila generacije Bračana i nema razloga da tako ne bude i danas.

U svojem masliniku na području Dučac berbu je obavio 18. listopada lanjske godine. Ima oko 200 maslina, ubrao je dvije tone maslinova ploda i proizveo 300 litara ulja, te tvrdi da njegovo ulje svake godine nađe put do kupaca.

Titulu vicešampiona ponio je Tonči Fiamengo, redovit i zapažen natjecatelj na “Oblica festu”, što potvrđuje i činjenica da je vlasnik više medalja. Nastavnik je geografije u srednjoj školi u Supetru, ali masline su njegova velika ljubav. Na domak Postira ima maslinik sa stotinu stabala maslina i sve su oblice, a u kamenice je pospremio stotinu litara ulja.

Maslinari će u školske klupe


Prema riječima Sandre Petričević, predsjednice Ocjenjivačkog suda, od 84 ocjenjivana uzorka 56 ih je zaslužilo kategoriju ekstra djevičanskog, a 36 ih je nagrađeno zlatnom medaljom za kvalitetu. Sve to potvrđuje, zaključila je Petričević, da se na Braču proizvode vrhunska ulja.

S obzirom na to da su Ujedinjeni narodi 2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, središnji stručni skup u Postirima bio je u znaku te teme jer se i na Braču može još mnogo toga učiniti na planu razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

O tome su izlagali stručnjaci iz Poljoprivredne savjetodavne službe Danica Tadin i Milan Jakovčić, dok je Silvija Marušić najavila da će maslinari uskoro trebati ponovno sjesti u školske klupe jer svi koji žele koristiti pesticide moraju proći obuku od 15 sati i za to dobiti valjano odobrenje. Bez tog se odobrenja, naime, pesticide neće moći kupovati.

Stipe Đuzel predstavio je novi sistemik za suzbijanje bolesti paunova oka u maslinicima, a bilo je govora i o otkupnim cijenama ulja, koje na bračke maslinare djeluju destimulativno.

Na završetku je upriličena degustacija ulja te priređen domjenak na kojemu su, uz pjesmu postirske klape “Boduli”, iznesena jela i bračke delicije spravljene od maslina i maslinova ulja.

TEKST I FOTO: IVICA RADIĆ

Ljubenkov: Kvaliteta je naš adut

Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice uljara i maslinara Hrvatske, kaže:

– Ovakve manifestacije i druženja maslinara uživaju punu potporu naše zajednice. I ovogodišnje ocjenjivanje potvrdilo je da naša ulja po kvaliteti mogu konkurirati svim svjetskim uljima. Na svima je nama da izgradimo prepoznatljiv brend i svojom kvalitetom osvojimo tržišta jer se po količinama ulja ne možemo nositi s maslinarskim velesilama poput Španjolske, Italije i Grčke. Međutim, kvaliteta je naš adut.

Teo Šantić, predsjednik Udruge maslinara Postira:
– Kao organizatora, veseli nas da je iz godine u godinu sve više maslinara na ovim skupovima te da se sve veći broj uzoraka donosi na ocjenjivanje. Još nas više veseli to što je kvaliteta ulja sve bolja i što se maslinari odlučuju na proizvodnju ekstra djevičanskog maslinova ulja, a to traži pomoć i struke i znanstvenika.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 11:57