StoryEditorOCM
Dalmacijapredsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova zadovoljna

Ivanka Luetić-Boban: Žene se izborile i za glavne uloge

Piše PSD.
28. srpnja 2009. - 00:19
Broj žena u Županijskoj skupštini sa četiri povećan na devet, umjesto jedne imamo dvije gradonačelnice i šest dogradonačelnica...

Mali, ali značajan pomak u zastupljenosti žena u političkim tijelima, napravila je Splitsko-dalmatinska županija na posljednjim izborima, jer se umjesto dosadašnje četiri vijećnice u Županijskoj skupštini ovaj broj popeo na devet. Stoga donekle ipak možemo biti zadovoljne proteklim lokalnim izborima - tvrdi Ivanka Luetić-Boban, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

Iako je, dakle, očit pomak ženske zastupljenosti u Županijskoj skupštini, žene ipak nisu sasvim zadovoljne, jer ni nakon proteklih izbora nema žena na dužnostima župana i dožupana te predsjednice i dopredsjednice Skupštine.

- Što se tiče gradskih vijeća, pomak je od 12,88 posto na 18,6 posto. U prošlom mandatu samo je jedan grad imao gradonačelnicu - Komiža, a sada dva grada, od ukupno 16, i to Komiža i Stari Grad na Hvaru, te šest dogradonačelnica, uključujući i Split  - kaže Luetić-Boban.

Na žalost, u općinskim vijećima zabilježen je pad od 8,7 na 6,58 posto, što je obeshrabrujući podatak. Tako od 39 općina nema ni jedne načelnice, a samo su četiri donačelnice. Od 39 općina, 15 nema ni jednu ženu u vijećima, a pet općina ima više od 20 posto žena.

- Dobri su rezultati u Splitu, jer je u prošlom sazivu bilo šest, a sad ima osam žena. Samo je jedna lista, koja je prešla prag, imala 40 posto zastupljenost žena, i to Nezavisna lista Željka Keruma - kaže Luetić-Boban.

Pozitivni primjeri zastupljenosti žena su gradovi Kaštela, Sinj, Omiš, Trilj, Trogir i Split, a negativni Stari Grad i Vrlika, koji u svojim vijećima nemaju ni jednu ženu. Kako bi i nadalje povećavali broj žena u političkim tijelima, Županijsko povjerenstvo će preko svojih 16 organizacija u svim gradovima županije i dalje propagirati povećanje ženskog udjela, posebno u općinskim vijećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 05:31