StoryEditor
Dalmacijaumrijeti za ljepotu?!

Inspekcija zatvorila privatnu kliniku u koju su po estetske zahvate hrlile brojne Dalmatinke: muškarcu su jedva spasili život nakon ilegalne operacije!

Piše JL, PSD
25. siječnja 2017. - 14:21
makarska

Makarskoj privatnoj Specijalističkoj ordinaciji za otorinolaringologiju dr. Glušac u kojoj su se radile i estetske operacije inspekcija Ministarstva zdravstva zabranila je rad zbog niza utvrđenih nepravilnosti, no rješenje je postalo izvršno tek nedavno, odnosno čak tri mjeseca nakon donesene odluke, javlja Jutarnji list.

Naime, toliko je trebalo Ministarstvu da uspije dostaviti rješenje koje se na putu od Zagreba do Makarske nekoliko puta gubilo. Bez dokaza da je vlasnik i jedini zaposlenik, dr. Branko Glušac, primio rješenje ono nije moglo stupiti na snagu. Na nekoliko upita o spomenutom rješenju iz Ministarstva su proteklih mjeseci stizali različiti odgovori, ali ključno je u svakom bilo da “dr. Glušac još nije primio rješenje”, što znači da je unatoč inspekcijskom nalazu o prekršenim propisima ordinacija i dalje nesmetano mogla raditi.

Sve je zapravo krenulo nakon jednog nemilog događaja koji se u spomenutoj poliklinici dogodio 9. rujna. Istodobna estetska operacija kapaka, nosa i liposukcija podbratka, navodno u lokalnoj anesteziji, umalo je koštala života šezdesetogodišnjeg Z. V. koji je završio u teškom stanju, na rubu života i smrti, na hitnom objedinjenom prijemu KBC-a Split, gdje je dovezen vozilom makarske Hitne pomoći.

Čovjek se, naime, odlučio na estetski zahvat u makarskoj Poliklinici Glušac, gdje mu je pozlilo tijekom zahvata pa je intubiran i prevezen u splitsku bolnicu. U splitskom KBC-u utvrdili su da pacijent ima velike srčane probleme, no uspjeli su mu spasiti život. Potvrdio nam je to i ravnatelj splitskog KBC-a, dr. Ivo Jurić, uz napomenu da “ne može govoriti o dijagnozi pacijenta”.

“To su mali zahvati”

Kirurzi s kojima smo u rujnu razgovarali o tom slučaju uvjeravali su nas da se takva tri istodobna zahvata ne mogu raditi u lokalnoj anesteziji nego da je potrebna opća anestezija, za što ta poliklinika nema dozvolu jer nema ni zaposlenog anesteziologa.

Inače, upravo u ovu makarsku ordinaciju hrlile su brojne Splićanke te žene iz cijele Dalmacije koje su se odvažile na neki od estetskih tretmana poput povećanja grudi, usana i sl.


S druge strane, dr. Branko Glušac kaže da on radi samo tzv. male zahvate koji se mogu raditi u lokalnoj anesteziji i da mu anesteziolog nije potreban. “Radim u lokalno potenciranoj anesteziji, imam dovoljno iskustva i znanja da to mogu raditi. Mom je prijatelju kojeg sam operirao toga dana pozlilo zbog srčanih problema, ali to se, nažalost, uvijek može dogoditi”, kaže dr. Glušac.

 

No, s njegovom tvrdnjom da se radi o malim kirurškim zahvatima koji ne mogu dovesti do većih komplikacija ne slaže se Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrate Hrvatskog liječničkog zbora koje je na zahtjev Ministarstva da se očituje o ovom slučaju 29. rujna prošle godine zaključilo da operacija kapaka, nosne pregrade, estetska operacija nosa i facelifting nisu mali kirurški zahvati nego su to samo oni kod kojih je niski rizik od komplikacija kao što su uklanjanje manjih tumora kože, madeža, ateroma lipoma ili korekcija ožiljaka koji se rade u lokalnoj anesteziji.

U rješenju Ministarstva zdravstva kaže se da je za obavljanje kirurških zahvata propisan i broj djelatnika koji moraju biti stalno zaposleni u ordinacijama u kojima se rade veći kirurški zahvati, a to su uz kirurga anesteziolog i medicinske sestre koji moraju biti zaposleni u punom radnom vremenu pa je po njihovu mišljenju dr. Glušac u prekršaju jer je on jedini zaposleni u poliklinici.

“Blizu je hitna”

No, kad se dogodio nemili slučaj s pacijentom Z. V., navodno je u poliklinici bio i anesteziolog M. L., inače zaposlen u KBC-u Split, koji je pomogao dr. Glušcu u spašavanju pacijenta. U KBC-u Split dobili smo informaciju da anesteziolog M. L. nema dozvolu za rad u privatnoj praksi.

No, dr. Glušac tvrdi da je M. L. toga dana slučajno bio u njegovoj ordinaciji. “Radi u Splitu, a živi u Metkoviću pa je bio u prolazu”, kaže dr. Glušac i naglašava kako drži da nije prekršio propise te da mu je ordinacija u kojoj radi već 12 godina u zgradi DZ Makarska pa mu je po potrebi dostupna i hitna medicinska pomoć kad bi je njegovi pacijenti trebali, kao što je to bilo u ovom slučaju.

“Sve sam učinio da spasim pacijenta. Nisam znao da ima tako tešku srčanu bolest jer njegov EKG to nije pokazivao. Zaista ne vidim razlog zbog kojeg mi je zabranjen rad. Otorinolaringolog sam s velikim iskustvom i zato mogu raditi sam te zahvate u lokalnoj anesteziji”, zaključuje dr. Glušac.

No, zdravstvena inspekcija zaključila je da zbog činjenice da se kirurški zahvati koji se rade u Poliklinici dr. Glušac ne mogu smatrati “malim kirurškim zahvatima koji bi se mogli raditi u lokalnoj anesteziji te da se u istoj obavljaju kirurški zahvati u općoj anesteziji koji predstavljaju opasnost za zdravlje i život pacijenata pa je odlučeno da se poliklinici zabrani rad”, piše Jutarnji list.

Inače, dr. Glušac još nije odlučio hoće li pokrenuti upravni spor s obzirom na to da protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 20:18