StoryEditorOCM
Dalmacija"DIVLJA" SE I PO RIVAMA

Inicijativa iz Kaštel Starog: Stop prometu u staroj gradskoj jezgri!

Piše PSD.
6. travnja 2012. - 16:32
Kaštela su jedan od rijetkih, ako ne i jedini grad uz obalu u kojemu za vrijeme turističke sezone nema ograničenja prometovanja vozilima, odnosno uspostave takozvane slobodne pješačke zone u starim gradskim jezgrama.

Od prošlogodišnje inicijative kojom se željelo poboljšali i na višu razinu podići turističku uslugu − a koju su potaknuli kaštelanski ugostitelji s područja Kaštel Starog kad su od Grada tražili zatvaranje ceste na rivi tijekom turističke sezone, uz ograničenja prometovanja tim dijelom grada od 21 do tri sata ujutro − zapravo nema ništa. Naime, do danas u tom pogledu, unatoč obećanjima nadležnih, nije učinjeno gotovo ništa.

S takvom tvrdnjom slaže se gradski vijećnik Branko Radačić, na čiju je inicijativu na zadnjoj, 40., sjednici Gradskog vijeća na dnevni red uvrštena točka o toj problematici.

− Moram kazati da u vezi s tim, na žalost, nije učinjeno gotovo ništa. Moj je dojam da je tijekom rasprave nadležni pročelnik Ronald Rejo tražio stotinu razloga protiv donošenja ove odluke, umjesto da je kazao barem jedan razlog zašto to treba učiniti. Ako Grad nije u stanju donijeti takvu odluku, onda se uopće ne trebamo baviti turizmom. Na pročelniku je Reji i njegovu odjelu da pripreme odluku za usvajanje na Gradskom vijeću, a nas se ne tiče hoće li to biti posebna odluka ili će se, pak, izmijeniti postojeće odluke o regulaciji prometa na području grada − kazao je vijećnik Radačić.

Konobara dvaput oborio motociklist dok je nosio piće

− Mnogi će kazati da bi, s obzirom na slab rejting turizma u Kaštelima, ponajprije zbog nedostatka hotelskog smještaja, zatvaranje rive poboljšalo rad ugostiteljskih objekata, osobito restorana. Na taj bi se način stvorio takozvani “đir”, a strani bi turisti, kao i domaći, u noćnim satima neometano šetali rivom. Veliki je problem što ugostiteljsko osoblje mora s pićem ili hranom prelaziti prometnicu kojom voze automobili i motocikli. Samo prošle godine u jednom je ugostiteljskom objektu radnika dva puta oborio motocikl dok je gostima nosio hranu. Turistička zajednica grada u načelu podržava ovaj prijedlog − rekla je direktorica Nada Maršić.

Ona smatra da je uobičajeno da svako turističko mjesto svoj centar u jezgri ljeti pretvori u pješačke zone. No, dodaje, valja sagledati interese svih, počevši od Ceha ugostitelja, mjesnih odbora i samih građana.

− S obzirom na to da mi ne odlučujemo o ovim slučajevima, očekujemo da će se na Gradskom vijeću u tome pogledu nešto učiniti − kazala je Nada Maršić, izražavajući nadu da će se prijedlog podržati i realizirati u skladu s mogućnostima Grada.

Građani podržavaju inicijativu o zabrani prometovanja jer im je, kažu, nedopustivo da automobili i motocikli divljaju pola metra od stolova za kojima domaći i strani gosti jedu ili piju piće.

JAKOV ŽARKO

Glas naroda

•• Ante Lončar: “To bi bio dobar potez, na prvome mjestu zbog gostiju koji dok jedu istodobno udišu mirise benzina vozila koja tuda prolaze. Ne treba promet zabraniti 24 sata dnevno, dovoljno je u noćnim satima.”

•• Stipe Kojadin: “Mislim da bi bilo dobro zabraniti promet u tim dijelovima grada zbog pješaka i djece koja se tuda kreću, ali i zbog gostiju. U Kaštel Lukšiću automobili prolaze doslovno manje od pola metra od gostiju koji sjede na štekatima ugostiteljskih objekata. Regulaciju prometa svakako treba uvesti.”

•• Nediljka Šustić: “Automobile i motore na rivi treba zaustaviti i zabraniti im vožnju jer smetaju. Dok šetam s unukama ovdje gdje me sada vidite, stalno se moram okretati i paziti da nas ne udari automobil. Nije ugodno, ni nama ni turistima koji jedu uz cestu. Ali smatram da nemamo dovoljno kulture i da taj prijedlog neće ugledati svjetlo dana. To je ovdje nemoguće ostvariti.”


Joško Berket: S prijedlogom ću uskoro pred gradske vijećnike

− U potpunosti sam suglasan s prijedlogom da se u vrijeme turističke sezone u večernjim satima u gradskim jezgrama zabrani promet − kazao je kaštelanski gradonačelnik Joško Berket, navodeći da će prijedlog odluke biti spreman za usvajanje na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 17:44