StoryEditorOCM

In memoriam Antonio Botteri: dobri duh Staroga Grada

Piše PSD.
20. svibnja 2012. - 18:52
Starograđani i brojni stanovnici otoka Hvara ovog tjedna su se oprostili od Antonija Botterija - dobrog duha Starog Grada (Farosa), a napustio ih je u 91. godini života. Naime, otišao je čovjek koji je još od davne 1935. fotoaparatom i istančanim osjećajem za važno i lijepo ovjekovječio gotovo svaki događaj u svom gradu, ali i na škoju.

Od kada je prvim snimkom zabilježio blagoslov autobusa na redovitoj pruzi Stari Grad - Jelsa pa sve do danas, kad njegov put nastavljaju sin Petar i unuk Toni, u Fotoarhivu obitelji Botteri pohranjeno je više desetaka tisuća uglavnom povijesnih fotografija.

Kao marljivi kroničar snimao je i brojne ličnosti koje su obilježile 20. i početak 21. stoljeća u drevnom Farosu, no čuvao je i fotografije nekih drugih autora. Na njima su, primjerice, kralj Edward VIII. i njegova voljena Wallis Simpson (1936.), zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac (1940.) i Jacqueline Kennedy (1964.), ali što je najvažnije on ih nije držao samo za sebe.

Organizirao je čak šest izložbi svojih dokumentarnih fotografija, a o njegovu hobiju pisale su razne tiskovine i snimane TV emisije. No, Antonio se nije bavio samo fotografijom, od 1938. bio je član Gradske glazbe, godine 1954. sudjelovao je u osnivanju Turističkog društva, čiji je bio dugogodišnji tajnik, dok se povremeno i nesebično uključivao i u rad bivšeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara.

Međutim, Antonio Botteri je jedan od utemeljitelja Društva za uljepšavanje i unaprjeđenje Staroga Grada, a uz sve brojne preokupacije u dugom životu napisao je čak pet knjiga sjećanja o zanimljivim ljudima svoga grada, pa i događanjima u gradu tijekom 20. stoljeća.

Za svoj plodonosan rad dobio je niz priznanja, a Grad koji je neizmjerno volio i kojem se nesebično davao posebno mu se odužio, dodijelivši mu 1999. osobnu nagradu za izniman doprinos sveukupnom bilježenju i očuvanju povijesne baštine.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 01:51