StoryEditorOCM
DalmacijaVLASTI NE ISPUNJAVAJU ZAHTJEVE VODITELJA MEDICINSKE SLUŽBE

Imotskoj Hitnoj ne treba peti tim

Piše PSD.
8. srpnja 2008. - 00:01
Zahtjev se temelji na činjenici, kako kažu, velikog broja žitelja, gostiju i stanovnika BiH koji dolaze u Imotsku krajinu tijekom tri ljetna mjeseca

Jedinica Hitne medicinske pomoći u Imotskom ima pet timova, što je dovoljno za organizaciju kvalitetnog rada, mišljenja su u jedinicama lokalne samouprave s prostora Imotske krajine, te smatraju da je neutemeljen zahtjev voditelja HMP-a u Imotskom dr. Mate Kasala kojim traži od lokalne samouprave sufinanciranje još jednog liječničkog tima.

Iz JHMP-a svoj zahtjev temelje na činjenici, kako kažu, velikog broja žitelja, gostiju i stanovnika BiH koji dolaze u Imotsku krajinu tijekom tri ljetna mjeseca pa se broj stanovnika povećava za još 10.000.

- Osnivač HMP-a su županije, a ne nikako općine, ako smo mi, pak, obveznici plaćanja, onda očekujemo naputak župana Ante Sanadera za takvo postupanje. Mislim da se ipak radi o slaboj organiziranosti službe HMP-a, za što se krivnja želi prebaciti na načelnike općina i njihovo odbijanje zahtjeva za financiranje još jednog liječničkog tima – odrješit je bio načelnik općine Runovići Josip Lešina.

- Mi nismo, na žalost, turistička destinacija u koju dolaze stotine turista, a to je vidljivo i po iznimno skromnom ubiranju boravišne pristojbe – nadodao je Lešina.

On, kao i još neki načelnici, napominje kako bi bilo već jednom vrijeme da se prestane u kojekakve svrhe, kad kome zatreba, koristiti i stanovnike susjedne BiH.

- Hercegovina ima organiziran svoj HMP i rijetko će tko od tamo doći na hitnu pomoć u Imotski osim ako se nije tu zatekao u trenutku nezgode. Pozivanje Hercegovaca u ovom trenutku nije primjereno – poručio je Lešina.

Jesu li baš u ovom trenutku liječnici HMP-a trebali otići na godišnji odmor, kako to stoji u zamolbi upućenoj jedinicama lokalne samouprave, i ne postoji li još mjeseci u godini kada se odmor može koristiti. Bilo kako bilo, očito je da zamolba JHMP-a iz Imotskog nije pala na plodno tlo, te da će ipak svoju organizaciju službe trebati riješiti ponajprije liječnici, njihovo vodstvo, uz dakako Upravu županijskoga HMP-a.

Iz JHMP-a Imotski tvrde da pripravnost liječnika za ova tri ljetna mjeseca iznosi ukupno oko 100.000 kuna. 

- Zamolili bismo da općine participiraju s iznosima od po 15.000 kuna, a Grad Imotski s iznosom od 25.000 kuna, čime bi se prikupio potreban iznos – stoji u zamolbi koju je potpisao voditelji Jedinice HMP-a Imotski dr. Mate Kasalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 12:49