StoryEditorOCM
Dalmacijaove godine manji urod na vinovoj lozi

Imotska krajina: divlje svinje pojele 400 kg grožđa

Piše PSD.
9. rujna 2009. - 21:12

Istog dana kada je odlukom predsjedništva Lovačke udruge “Zec” iz Zagvozda otvorena sezona lova na crnu divljač, krdo divljih svinja pričinilo je znatnu štetu u vinogradu Joze i Rose Baban u Biokovskom Selu.

Prema prvim procjenama, uništeno je i pojedeno oko 400 kilograma grožđa, a šteta se procjenjuje na oko 2000 kuna. Kada se tome doda uništena loza, šteta je znatno veća. Ovo nije prvi slučaj da divlje svinje čine štetu seljacima zabiokovskih sela.

Tijekom sadnje krumpira svinje su pojele malo manje od polovice posađenoga sjemenskog krumpira na cijelom području općine Zagvozd. Povrtlarskim kulturama su se sladile u Šestanovcu i Zadvarju, a slične slučajeve bilježi se diljem Dalmatinske zagore.

- Najprije su nam vukovi desetkovali i onako malobrojna stada, a sada su, evo, na red došle i divlje svinje - jada se Jozo Baban, ogorčen postupcima lovaca koji, umjesto da bar donekle prorijede svinje, svakodnevno ih hrane i poje.

Inače, neovisno o ovome, ovogodišnji urod grožđa na području Imotske krajine bit će 20-30 posto manji od prošlogodišnjega. No zato bi njegova kvaliteta mogla biti vrlo dobra s obzirom na činjenicu da je cijeli kolovoz, a i početak rujna, bio vrlo pogodan za dobro sazrijevanje zrna.

- Ne žuriti s berbom, nego pričekati još desetak dana, jer meteorolozi predviđaju lijepo vrijeme. Tako će se kvaliteta poboljšati pa ćemo, bez obzira na nešto manji urod, imati kvalitetno grožđe - kaže proizvođač vina Ante Grabovac.

Braco Ćosić/EPEHA, Mladen Nejašmić/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 04:36