StoryEditorOCM
DalmacijaInspektori u Krvavici

Ilegalna lučica je zapečaćena, 300 jahti nitko ne čuva: doznajemo detalje drame koja se odvijala kod Makarske; 'Strah me da će sada hohštapleri sa svih strana sve opljačkati'

7. svibnja 2019. - 00:40

Prava drama odvijala se u lučici PŠRD Ramova Krvavica u koju je u ponedjeljak u pratnji policije ''banuo'' inspektor Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koji je zabranio obavljanje svih djelatnosti - od nautičke do ugostiteljske.

Punih 12 godina pomorsko dobro nezakonito se koristilo, a ilegalna marina godišnje je ubirala desetke milijuna kuna: Ministarstvo prometa konačno je odlučilo tome stati na kraj, zašto se toliko čekalo?

Zapečatio je dizalice za izvlačenje brodova, recepciju i mali ugostiteljski objekt. Epilog akcije koja je trajala punih pet sati koliko su direktor lučice Tonči Čizmić, predsjednik Nadzornog odbora PŠRD Ramova Damir Josipović, tajnica Tina Čizmić Jerković te član NO Zoran Ribarević inspektoru prilagali svu moguću dokumentaciju za rad lučice od 1999. godine, potpuna je zabrana rada pa je sada najveće pitanje tko će brinuti od oko 300 privezanih jahti, glisera i brodica.

Obzirom da inspektor prilikom pečačenja lučice nije priložio nikakav službeni dokument niti nalog, sada Čizmić i Josipović čekaju bar rješenje o zabrani provođenja svih djelatnosti jer na isto imaju pravo žalbe. Cijelu kronologiju kao i sadašnje stanje ispričali su nam Josipović i Čizmić koji su na dan dolaska inspektora održali izvanrednu Skupštinu PŠRD Ramova, a na kojoj su glavnim i jedinim krivcem proglasili baškovoškog načelnika Joska Roščića za kojeg kažu da lučicu ne želi uvrstiti u Prostorni plan Općine Baška Voda jer je, kako tvrde, želi uzeti pod ''svoje''.

- Ministarstvo pomorstva poslalo nam je svog inspektora za pomorsko dobro koji je s nama razgovarao punih pet sati, tražio nam na uvid sve moguće dokumente koje smo imali. Kada smo mu dali svu papirologiju među kojom i nalaz i rješenje Ministarstva financija koje nam je legaliziralo rad jer smo platili istu svotu novca kao i kada smo plaćali koncesiju, a to je više od 2 milijuna kuna za ovih 12 godina i to samo kako bismo se jednog dana mogli prijaviti na natječaj za davanje koncesije, onda je kazao: Sada imam jednu žalosnu vijest, moram vas zapečatiti i zabraniti bilo kakvu djelatnost na pomorskom dobru u svim prostorijama - brigu i čuvanje, servisiranje svih brodova i kompletno poslovanje'', kazuje Josipović dodavši da se nitko nikada, nažalost, nije pitao zašto im država uzima novac i to godišnje više od 200 tisuća kuna.

Kako kazuje, od inspektora su tražili pisano rješenje prema kojem će nekoga ovlastiti za preuzimanje luke i svih 300 brodova kao i imovinu koju imaju na čuvanju. Tržišna procijenjena vrijednost luke je od 12 do 14 milijuna eura, dok se dobrovoljni rad, naravno, ne može valorizirati.

- Sva sredstva uložena u luku kroz zadnjih 20 godina, iznose oko 8 milijuna eura, i ne daj Bože da okrene bura ili da se zapali neka jahta, neće imati tko intervenirati jer sada lučicu nema tko čuvati. Ma kome to treba i na čiju štetu? Kada svi mogući hohštapleri saznaju za ovakvu situaciju, i s mora i kopna i lijeva i desna, naći će načina kako sve opljačkati, kazuje Josipović.

Napominje da je s Čizmićem u nekoliko navrata pohodio Općinu Baška Voda i pokušao razgovarati s načelnikom Roščićem u cilju rješavanja cijele situacije kompromisom, ali im to nije uspjelo. U zadnjih 12 godina obišli su, kako kažu, sve moguće institucije - od Ureda tadašnjeg predsjednika RH, svih ministarstava graditeljstva, pomorstva, financija i ukazivali i tražili i molili nadležne ministre i njihove zamjenike da utječu na Županiju i Općinu Baška Voda i da donesu odluke prema kojima mogu legalizirati lučicu.

- Tražili smo ih da omoguće rad za 25 zaposlenih među kojima ima najviše hrvatskih branitelja koji nisu htjeli ići na skrb, već su ovdje zasukali rukave i svojim žuljevima zarađivali plaće za 100 članova obitelji. Ovo je reket od strane Roščića i njegovog zamjenika, šaka u glavu i nautičarima i turističkoj ponudi uoči same sezone, sramotan čin jer se 25 djelatnika ostavlja na cesti i apsurdno je da lokalna samouprava radi protiv svog naroda, ljudi i mjesta, umjesto da je pružila svu moguću podršku i u materijalnom, pravnom i ostalom smislu da se donesu akti pomoću kojih bi se ljudima omogućio rad jer nitko ovdje nije ostvario nikakvu imovinsku korist, veli Josipović.

Priča o lučici Krvavica koja teritorijalno pripada Općini Baška Voda, a koja je državno vlasništvo pod upravljanjem Županije splitsko-dalmatinske, započela je 1999. godine kada je počela raditi kao sportska lučica i od tada do 2007. godine imala je koncesiju Županije, odnosno Županijske Skupštine. Međutim, kako tvrde Čizmić i Josipović, prije 12 godina lučica je izgubila koncesiju jer se ista više nije niti raspisivala, ali PŠRD Ramova je redovito, svake godine, Ministarstvu financija uplaćivalo 200 tisuća kuna za koncesiju. Od 2007. godine Čizmić je od lučice napravio raj za nautičare i do danas ista ima oko 300 vezova koji su sada već popunjeni. PŠRD Ramova Krvavica u sporu je sa Županijom već dvije i pol godine na način da je Županija nakon devet i pol godina od isteka koncesije, 2016. godine, a koju je bila izdala na korištenje postojeće i izgradnju sadašnje lučice, aktivirala zakonski članak u kojem je jasno navedeno da nakon isteka koncesije ima prava na povrat pomorskog dobra pod svoju ovlast.

Prije isteka koncesije iz 2007. godine, PŠRD Ramova je zatražila njezino produženje, što im je, kako tvrde, šutnjom administracije, jednostavno odbijeno. Kako navode, produženje koncesije odbijeno im je iz nekoliko razloga, među kojima je i onaj iz 2005. godine kada je na snagu stupio novi Zakon koji je i onda u trenutku izdavanja koncesije 1999. godine, nalagao da pomorsko dobro koje se daje u koncesiju, bude ocrtano i upisano u katastarsku i vlasničku česticu kao državno vlasništvo. Također je bilo potrebno i da, naravno, Općina Baška Voda u svom Prostornom planu predvidi lučicu ili kao sportskog ili nautičkog značaja, ali to do dana današnjeg nije učinila, a kamoli da je donijela Detaljni plan uređenja naselja Krvavica kao i same lučice.

- Zašto nismo uspjeli dobiti koncesiju nad lučicom? Jednostavno zbog administracije koja je bila dužna i kod prvog davanja koncesije, poštivati Zakon i dati nam je temeljem svih gore nabrojenih postulata potrebnih za koncesiju. Općina Baška Voda na čelu s načelnikom Roščićem lučicu nije htjela uvrstiti u Prostorni plan, mada se na inicijativu Općine 1997. godine kada se razmišljalo što će se napraviti sa tadašnjim neuređenim pomorskim dobrom prepunim hrpa smeća i lučicom koja je ugrožavala cijelo područje prilikom svakog nevremena, došlo do ideje da se sve to očisti. I na inicijativu Općine usuglašeno je da se osnuje PŠRD Ramova s ciljem da će Općina isposlovati u Županiji ishođenje koncesije Ramovi koja će upravljati lučicom i budućom lukom koja je sastavni dio koncesije, a za koju je skicu izradio Institut IGH. Međutim, ništa to nije realizirano jer je zakazao načelnik Roščić koji je odbio uvrstiti lučicu u PP Općine Baška Voda što je kasnije bio preduvjet da Županija raspiše natječaj za davanje koncesije na koji bismo se mi uredno prijavili. Do danas je PŠRD Ramova zajedno sa svim svojim tijelima u desetak navrata podnosila zahtjeve da Županija donese odluku o davanju koncesije ili na izravan način kako je to napravila 1999. godine kada je Čizmić pozvan u Split da u javnobilježničkom uredu potpiše koncesiju, veli Josipović dodavši da Ramova već 12 godina koncesiju traži u okviru Zakona.

- Nismo mogli dobiti koncesiju jer je Roščić javno i glasno i u Ministarstvu pomorstva na posljednjem sastanku doslovno rekao: Kada mi preuzmemo luku, u roku od mjesec dana će sve biti gotovo i njome ćemo upravljati kako mi budemo htjeli''. Roščić je na lučicu stavio obje šape i svima se zakleo da će on jednog dana doći ovdje i sjesti i postaviti svoje ljude, kazuje Josipović.

Riječ načelnika: To je pravna država!

Zašto je baš sada luka u Krvavici zapečaćena i iz kojih je razloga Općina Baška Voda nije uvrstila u Prostorni plan, upitali smo baškovoškog načelnika Joska Roščića koji kaže da je sve napravljeno prema Zakonu.

- Pravna država napokon je počela funkcionirati. Da sam ja kao neki privatnik radio nelegalno i bez ikakvih papira i koncesije u lučici od 30 tisuća kvadrata, pa odmah bi me zatvorili i to na 10 godina. Općina Baška Voda lučicu Krvavica ni pod razno nije mogla uvrstiti u Prostorni plan jer je riječ o objektu izgrađenom na divlje, a postojeće stanje se ne može legalizirati na pomorskom dobru, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode i sve je kristalno jasno, veli Roščić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:52