StoryEditorOCM
DalmacijaTREĆI DAN POTRAGE

I dalje ni traga nestaloj 25-godišnjoj surferici iz Meksika: pretražuje se sjeverna strana otoka Hvara, mještani u šoku; 'Nitko na Bolu ne pamti ništa slično...'

27. rujna 2018. - 12:00

Ni treći dan potrage za nestalom meksičkom surfericom Valerijom Valderramom Santos (25), iz meksičkoga grada Leona, koja živi u Barceloni (Španjolska), a koja je nestala u ponedjeljak u "podivljalom" moru ispred Bola na otoku Braču, dok je pokušala doplivati do obale, nije dao rezultata.

"Pojišan", brod Lučke kapetanije Split, te još jedan manji brod jučer su pretraživali sjevernu stranu otoka Hvara kako bi pokušali pronaći Valeriju, koju je snažna bura, koja je u ponedjeljak u kritičnom vremenu puhala brzinom većom od 40 čvorova, zasigurno "odnijela" prema Hvaru, odnosno prema Starom Gradu na Hvaru. Naime, kada bura puše na Bolu, "nosi" sve u smjeru jugozapada, pa je upravo to područje i pretraživano.

Ovo se u Bolu ne pamti

Od doživljenog šoka još uvijek sebi ne može doći ni Matej Lisičar, vlasnik Centra ronjenja "Doplhine" iz Bola, koji je sa svojim prijateljem Matejom Barhanovićem, uz pomoć 10-metarske brodice, iz podivljalog mora spasio dvoje surfera koji su bili na moru s Valerijom, dok nju, nažalost, nisu uspjeli spasiti.

– Nitko na Bolu ne pamti ništa slično. Bol je oduvijek bio privlačan svima koji su voljeli "jahati" valove, ali je postao pravi eldorado za surfere negdje u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Iz godine u godinu je u Bol, bilo u škole surfanja ili na surfanje, dolazilo sve više ljudi. Tako da sada godišnje u Bolu ima zasigurno nekoliko tisuća surfera iz cijelog svijeta – kazuje Lisičar, koji već 20 godina radi u Bolu. U jednom od najpoznatijih svjetskih surferskih odredišta postoje tri surferske škole.

– I one iz godine u godinu imaju sve više posla. Svako malo se organiziraju neka prvenstva... Najviše su među surferima zastupljene daske s jedrom, ali u posljednje vrijeme je sve više popularan i kite surfing. Ponavljam, nikada se u Bolu nije dogodio sličan slučaj, kao s ovom meksičkom turistkinjom – kazuje Lisičar.

Znao je jak vjetar "nositi" surfere, ali se nikada nije dogodilo da netko nestane, a kamoli izgubi život.

– Na Bolu, odnosno na Zlatnom ratu, uvijek nešto puše i zbog toga je ta destinacija toliko popularna među surferima. Ljeti ih zna u moru biti odjednom i po nekoliko desetaka i to je onda zaista lijepo za vidjeti, jedan pravi "morski spektakl".

I kada bi zapuhao vjetar, znali bi mnogi surferi imati probleme, znalo bi ih odnijeti prema otoku Hvaru, odnosno prema Jelsi ili Starom Gradu, ali bismo ih uvijek našli i spasili. Ovakvo nevrijeme, kakvo je bilo u ponedjeljak, nitko ne pamti. Vjetar se, kao i more, "digao" vrlo brzo, u svega nekoliko minuta, bila je velika forca i svi smo ostali zatečeni, tom nenadanom snagom vjetra i mora. Dogodilo se da je vjetar od nule došao do fula (najjači vjetar) za samo nekoliko trenutaka. Puno je grubo kad se ovakvo što dogodi – zaključuje Matej Lisičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:31