StoryEditorOCM
Dalmacijaodsječeni smo od kopna zbog istoDOBnih polazaka i dolazaka brodova, autobusa i vlakova

Hvarski apel ministarstvima: Uskladite satnice brodova i vlakova!

Piše PSD.
19. ožujka 2010. - 10:40

Skupina građana, Udruga izvornih vlasnika “Forani”, skupina bivših i sadašnjih zaposlenika “Sunčanog Hvara” i Udruga “Eko sunčani otoci” podržali su oštar prosvjed čelnika jedinica lokalne samouprave zbog reduciranja trajektne linije Split – Stari Grad (br. 635), ali isto tako uputili su otvoreno pismo “Jadroliniji”, “HŽ-u” i “Čazmatransu otoka Hvara”, žaleći se na nedovoljan broj kvalitetnih brodskih linija s kopnom, potpunu neusklađenost voznih redova te slabu i nedostatnu autobusnu povezanost na relaciji Hvar – Stari Grad – Jelsa, i obratno.

- Od “Jadrolinije” i “HŽ-a” zahtijevamo da puno bolje usklade polaske i dolaske prijevoznih sredstava, tako da putnici imaju vremena s broda stići na vlak i obratno. Katamaran “Adriana” koji, usput rečeno, uopće ne odgovara ruti kojom plovi, u Split dolazi u 7.30 sati, a nagibni vlak za Zagreb kreće u isto vrijeme.

Isto se događa kad iz Zagreba putujemo noćnim vlakom, jer trajekt za Stari Grad polazi upravo u vrijeme njegova dolaska u Split - piše u pismu.

Noćne linije Hvarani tvrde da su zimi praktično odsječeni od kopna zbog učestalog izostanka katamarana (73 puta u 2008. i 2009. godini), a istodobno iz Korčule i Vele Luke plove dva trajekta prema Splitu i natrag, no ni u tim prilikama u luku niti jedan ne pristaje.

Također upozoravaju na prebukiranost katamarana u ljetnim mjesecima, ali i to da bi za turiste puno bolje bilo da tzv. noćna linija iz Splita polazak ima u 23 sata umjesto u 1.30 sati.

Osim toga, centralna služba informacija “Jadrolinije” bi morala biti dostupna barem jedan sat prije polaska prvog trajekta iz Staroga Grada, a ne od 5.30 sati, kao što je to sada.

- Kad govorimo o “Čazmatransu”, tražimo da se uvede jutarnja vožnja iz Hvara na prvi trajekt iz Staroga Grada. Turisti imaju velike primjedbe na nedostatak autobusnih linija za tzv. jednodnevne izlete za Milnu, Stari Grad i Jelsu, jer su se do sada morali vraćati već oko 14 sati, što je nedopustivo za otok koji se gotovo stoljeće i pol bavi turizmom.

Dakle, potrebno je uvesti barem još jednu popodnevnu liniju oko 18 sati - prigovaraju Hvarani, a svoje pismo su na znanje proslijedili još Ministarstvu turizma, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te gradonačelnicima i načelnicima s otoka Hvara.

Mirko Crnčević / EPEHA

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 15:35