StoryEditorOCM
Dalmacijadevastaciji došao kraj

Hvar: Veneranda pred zatvaranjem, a tek otvorena

Piše PSD.
2. srpnja 2010. - 18:03
Hvarski klub Veneranda, koji je prošli vikend svečano otvoren, uskoro bi zbog bespravne gradnje na kulturnom zaštićenom dobru Sv. Venerande prisilno mogao zatvoriti vrata.

Ministarstvo graditeljstva, naime, upravo provodi postupak za izdavanje inspekcijskog rješenja o uklanjanju krovne konstrukcije, a kaznena prijava protiv investitora - tvrtke “Veneranda” d.o.o. vlasnika Kazimira Markića već je podnesena, potvrdila nam je glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević.

Istodobno, i policija je temeljem zaprimljene prijave započela s krimizvidima te će o rezultatima obavijestiti Državno odvjetništvo.

Gradnja bez ikakve dozvole na kulturnom dobru trn je u oku Hvarana, pa se tom problematikom bavilo i Gradsko vijeće na svojoj sjednici krajem svibnja ove godine.

- Zaključili smo da se na objektu Sv. Venerande, koji je vlasništvo Grada Hvara i zaštićeni spomenik kulture, izvode nezakoniti radovi i devastacija objekta, no nadležne gradske službe nisu reagirale, odnosno spriječile to kazneno djelo. Upozoravali smo i da se nadogradnjom bespravne metalne konstrukcije mogla uzrokovati katastrofa neslućenih razmjera – kazao nam je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Domančić.

On naglašava kako je Vijeće žurno zatražilo od svih mjerodavnih inspekcija da spriječi opasne posljedice te bespravne gradnje.

Krajem travnja splitski Konzervatorski odjel donio je rješenje o privremenoj obustavi svih radova, no unatoč svim upozorenjima, gradnja je nastavljena, a klub je otvoren.

Devastacijom kulturno zaštićenog dobra zbog nezakonite gradnje na Sv. Venerandi, Ministarstvo graditeljstva bavilo se i prethodnih godina.

- Građevinska inspekcija na toj je lokaciji postupala i 2006. godine. Kako su se izvodili radovi bez zakonom propisane dokumentacije, doneseno je rješenje o uklanjanju. Naknadno je u kontrolnom pregledu utvrđeno da je postupljeno temeljem inspekcijskog rješenja o uklanjanju krovne konstrukcije – pojasnili su nam u Ministarstvu te kazali da su sada ponovno utvrđene iste nepravilnosti, zbog čega je podnesena prijava, a čeka se rješenje o uklanjanju konstrukcije.

Bebić: Pregled inspekcije su scenografski elementi

Domančić je zaključio i da je lokalna vlast, na čelu s gradonačelnikom Pjerinom Bebićem, izravno sudjelovala u nezakonitostima investitora.

Bebić pak kaže kako je Grad sve prigovore uputio nadležnim institucijama, ali i da sam Grad nije uočio nikakvu devastaciju kulturno zaštićenog dobra.

- Koliko znam, predmet inspekcija su scenografski elementi. Što se tiče postupanja gradske vlasti, mogu samo reći da ćemo paziti da se ne dogodi ništa što bi na bilo koji način u negativnom smislu moglo utjecati na Venerandu – kazao je hvarski gradonačelnik.

Tina disopra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 17:52