StoryEditorOCM
Dalmacijapredstečajna nagodba

Hotel Medena će najvjerojatnije pripasti Danku Končaru

Piše PSD.
25. rujna 2013. - 19:48
Nakon 210 dana dogovaranja i traženja partnera u postupku predstečajne nagodbe, hotel "Medena", do sada u većinskom državnom vlasništvu (54,3 posto), trebao bi dobiti novog vlasnika i to u poduzetniku Danku Končaru, čija ponuda za dokapitalizaciju i restrukturiranje segetskog hotela u predstečajnoj nagodbi je ocijenjena najboljom.

Tako je procijenila i predložila radna skupina posljednjeg dana roka za predstečajnu nagodbu "Medene", sačinjena od predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva turizma, AUDIO-a i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Iako službenih informacija o tome nema, kako saznajemo od dobro upućenih, takav prijedlog radne skupine biti će ovih dana upućen predsjedniku uprave "Medena" koji je ovlašten potpisati ugovor sa novim vlasnikom.

Tako bi hotel "Medena" trebao biti prva državna turistička tvrtka koja je izašla iz predstečajne nagodbe sa novim vlasnikom koji je ponudio otkupiti dio duga prezaduženog hotela te dokapitalizirati ga kako bi podigao kvalitetu na tržištu.

O detaljima ponude Danka Končara ne zna se mnogo. Tek, u borbi za većinsko vlasništvo nad "Medenom" njegova je ponuda, neslužbeno saznajemo, bila "jača" za 17 milijuna kuna od one koju je bio spreman ponuditi "Valamar" uz odličnu bankovnu garanciju, također vrlo zainteresiran za vlasništvo "Medene".

Osim njih, svoju je ponudu državi u predstečajnoj nagodbi dao i Jako Andabak, ali je Danko Končar ipak pobijedio svojom ponudom financijskog restrukturiranja i dokapitalizacije "Medene".  

Dobro upućeni tvrde da je Končar inzistirao na tome da bude vlasnik 75 posto dionica hotela, što znači da je država ipak pristala na to da ne mora ostati vlasnik 25 posto plus jedne dionice, kako je prvotno bilo rečeno da će se tražiti za sve postupke dokapitalizacije u predstečajnoj nagodbi za turističke tvrtke.

Navodno je zaključeno kako na tome ne treba inzistirati ako se radi o dobroj ponudi za preuzimanje tvrtki.

Podsjetimo, hotelu "Medena" u travnju je krenula u predstečajnu nagodbu čiji cilj je trebao biti financijsko restrukturiranje prezadužene tvrtke.

Krajem prošle godine prema javno dostupnim dokumentinma, samo Ministarstvo financija je od "Medene" potraživalo 154 milijuna kuna, a prema financijskom izvješću  prošlu godinu je "Medena"  završila sa velikim gubitkom, pa se predlagalo da joj država otpiše kamate u iznosu od oko 70 milijuna kuna.

Kako se radi o hotelu na jednoj od najatraktivnijih lokacija trogirske rivijere koja se nalazi na oko 60 hektara površine uz more, njegova sadašnja kategorija od skromne dvije zvjezdice i sve teže pozicioniranje na tržištu, veliki dugovi i gubici, doveli su državu kao većinskog vlasnika do toga da pod svaku cijenu mora iznaći rješenje za izlaz koji se tražio u predstečajnoj nagodbi.

R. Mikačić
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:15