StoryEditorOCM
DalmacijaSAMO par sati nakon USPJEŠNA TESTIRANja I PUŠTENja u Rad PRIVREMENog OTOČKog HELIDROMa

Helikopter prevezao prvog pacijenta

Piše PSD.
21. lipnja 2008. - 22:15

Testiranje helidroma na Punti od biskupa obavljeno je nešto nakon ponoći, a već u 3.30 u splitsku bolnicu prevezen je pacijent sa slomljenom potkoljenicom

Nešto nakon ponoći, između petka i subote, provedeno je uspješno noćno testiranje uređenog privremenog helidroma na području Punta od biskupa.

Posada helikoptera Hrvatnoga ratnog zrakoplovstva, u funkciji Hitne medicinske pomoći, s dva uspješna slijetanja, uvjerila se da je helidrom spreman za možebitne danonoćne intervencije na udaljenom pučinskom škoju.

Gradonačelnik Dalibor Damjanović nije krio zadovoljstvo što je nakon više od godinu dana strepnji stanovništva za zdravstvenom sigurnosti došao kraj. Odahnuli su i otočni liječnički timovi.

Dogodilo se da je iste noći oko 3.30 sati helikopter prvi put nakon dugo vremena mogao i stvarno u noćnim uvjetima intervenirati prenoseći ozlijeđenog pacijenta u splitski KBC.

Naime, skupina mladih Višana otišla je nakon završetka utakmice Hrvatska – Turska gumenim gliserom prema Hvaru, tamo navodno popiti kavu. Pritom su se “sudarili” s otočićem Zuberka na istočnoj strani Visa. Pri tom neugodnom susretu M.B. (31) iz Visa zadobio je lom potkoljenice.  

Teško ozlijeđeni Drvenčanin prevezen je do kopna / JOŠKO BREŠAN

Brod ‘Marjan’ u humanoj misiji

Posade broda ‘Marjan’ splitske Lučke kapetanije, stacioniranog u Trogiru, u petak oko 18.15 sati krenula je u akciju spašavanja teško ozlijeđenog žitelja s Malog Drvenika Frane Šodana (53) koji se pri ulasku u svoj brod poskliznuo i zadobio frakturu natkoljenice.

Dojava im je stigla iz Lučke kapetanije Split, odnosno Centra 112 koji je dobio poziv s Drvenika, a kako saznajemo od članova posade Marjana Mile Farčića i Dimitra Raduna, s njima je krenula ekipa Hitne medicinske pomoći iz Trogira, i to dr. Kristina Vidović, tehničar Tomislav Sviličić i vozač Ante Brainov.

Brzom akcijom ovo spašavanje obavljeno je u vrlo kratkom roku, jer već oko 19 sati teško ozlijeđeni Frane Šodan vozilom Hitne pomoći prebačen je na Hitni kirurški prijem u Splitu.

J. BREŠAN/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:26