StoryEditorOCM
Dalmacijaočekivana odluka

Gradsko vijeće Kaštela: novi porez za iznajmljivače nije dobio 'zeleno svjetlo'

30. siječnja 2019. - 23:31
Zadovoljan potvrđenom odlukom - Denis Ivanović, predsjednik kaštelanskog gradskog vijeća

Trenutno jedna od aktualnijih odluka na nivou Hrvatske došla je u srijedu na usvajanje pred kaštelanske vijećnike, koji su većinom glasova odlučili kako se paušalni porez na dohodak za iznajmljivače - neće podizati.

Naime, privatnim iznajmljivačima u Kaštelima visina godišnjeg paušalnog poreza na dohodak za ležajeve u smještajnim jedinicama, prema odluci Gradskog vijeća neće se povećavati, a kako je obrazloženo, visina poreza se nije povećala kako se privatni iznajmljivači ne bi dodatno opteretili, te kako bi mogli i dalje ulagati u razvoj Kaštela kao turističke destinacije.

Najviši paušalni porez tako i dalje iznosi 300 kuna po krevetu i 350 kuna po smještajnoj jedinici u kampu ili robinzonskom smještaju, a on se odnosi na područje Kaštel Štafilića, odnosno razredu A prema nekadašnjem Pravilniku o proglašavanju turističkih općina.

Novom Odlukom o paušalnom porezu, u Kaštel Starom i Kaštel Lukšiću, godišnji paušalni porez iznosi 255 kuna za krevete i 297,50 kuna u kampovima, a u Kaštel Kambelovcu, Kaštel Novom, Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici paušalni porez iznosi 210 kuna, odnosno 245 kuna za kampove i slični smještaj. Sve poslove utvrđivanja, evidentiranja, nadzora i naplate i ovrhe u vezi naplate paušalnog poreza obavljat će Porezna uprava Ministarstva financija.

Grad Kaštela ovom je Odlukom, koja je donesena u skladu s zakonskim propisima, odredio visinu godišnjeg paušalnog poreza za sve objekte na svom području, no za one smještajne jedinice čiji vlasnici nemaju prebivalište na području Kaštela, paušalni porez će se plaćati u proračun lokalne zajednice gdje je vlasnikovo prebivalište.

Iako se na sjednici Gradskog vijeća razvila rasprava o potrebi izjednačavanja svih prostora, u kojoj su sudjelovali SDP-ovi i HDZ-ovi vijećnici, za prihvaćanje predložene odluke glasali su svi vijećnici nazočni na sjednici, no potražili smo komentar gradonačelnika Denisa Ivanovića zbog čega je na već gotov prijedlog, naposljetku ipak uložio amandman.

- Kako bi se otklonile eventualne nejasnoće u odluci, u kojoj je, po prvom prijedlogu došlo do slučajne tehničke pogreške, a kako bi sve na posljetku bilo u skladu sa zakonskim propisima, donio sam odluku o podnošenju amandmana, u kojem se obrazlažu turistički razredi koji su već bili utvrđeni odgovarajućim Pravilnikom. Da ne bi bilo nejasnoća, Grada Kaštela već je odavno odlučio kako se ovi nameti u Kaštelima neće povećavati - kazao je gradonačelnik.

Tijekom aktualnog sata SDP-ovac Filip Plećaš otvorio je pitanje potrebe redovnih izvješća o stanju sigurnosti na području grada, koje je do prije nekoliko godina Vijeću podnosio načelnik policijske postaje Kaštela. U skladu s tim pitanjem predložio je da se na nekoliko ključnih lokacija u gradu postave nadzorne kamere, u cilju efikasnije borbe protiv kriminala i kriminalnih ponašanja.

Kako je kazao gradonačelnik Ivanović, prijedlog o postavljanju kamera već je otvoren od strane Policije te je najavio kako će organizirati sastanak nadležnih u Gradu, predstavnika klubova vijećnika te predstavnika Policije u svrhu određivanja najedakvatnijih lokacija za postavljanje nadzornih kamera.

Plećaš je gradonačelniku uputio i pitanje razmišlja li o mogućem ukidanju ili smanjenu stope prireza za građane i poduzetnike?

- Naravno da razmišljam i da sam otvoren za takve opcije, no potrebno je to pitanje staviti na širu raspravu u kojoj bi sudjelovali svi klubovi vijećnika. Za sada smo u proračunu za ovu godinu osigurali pola milijuna kuna koje ćemo utrošiti za poticaje poduzetnicima i poljoprivrednicima – odgovorio je Ivanović.

Nezavisni Joško Berket dotakao se financiranja sportskih udruga u Kaštelima, kako iz dijela sredstava prema pravilniku ZŠU tako i iz posebnog dijela o kojem odlučuje gradonačelnik.

Berket je iznio svoj stav kako udruge i klubovi koji sami pronađu određene sponzore, a pri tome je naveo kako on izdvaja za gradske klubove oko 200 tisuća eura godišnje, imaju pravo na veća sredstva iz gradskog proračuna, a ne da im se sredstva zbog sponzora smanjuju.

Iako je pročelnica Sandra Zokić navela kako se sredstva dodjeljuju prema točno utvrđenom Pravilniku, kako za različite sportske škole tako i za natjecateljski dio, čime je opovrgla njegove navode, Berket je najavio kako će ovu temu ponavljati na svim sjednicama Gradskog vijeća, odnosno biti "pozitivno dosadan".

Zamjene u klupama

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela došlo je do zamjena vijećnika i to u klupama oporbenog SDP-a. Naime, svoj mandat iz stanja mirovanja, tijekom kojeg ga je mjenjala stranačka kolegica Ivana Marasović, ponovo je aktivirao donedavni predsjednik stranke u gradu podno Kozjaka Matko Kuzmanić, a u vijećničke klupe po prvi put u ovom sazivu sjeo je Filip Plećaš koji je danas prisegnuo na svoj mandat. Plećaš je zamijenio Tonija Rokova, koji zbog osobnih razloga ne može vršiti dužnost vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:48