StoryEditorOCM
DalmacijaŠESTANOVAC

Glavni aerodrom europskog jugoistoka bit će na - Prpuši

Piše PSD.
3. studenog 2013. - 19:38
Ako bude sreće, možda bismo uskoro na krševitoj zaravni ponad Šestanovca mogli vidjeti avione, jer je na njoj je županijskim prostornim planom predviđena gradnja uzletno-sletne staze vrijedne 200 milijuna eura, kao projekt od posebnog državnog značenja.

Ova odluka u neku ruku satisfakcija je bivšem šestanovačkom načelniku i najgorljivijem zagovaratelju aerodroma na Prpuši Živku Trogrliću čija je ideja prvobitno naišla na različite komentare, pa i zajedljivosti sa svih strana. Međutim, ono što se još davne 1994. planiralo, dobilo je i službenu potvrdu.

- Nakon što je aerodrom i službeno uvršten u novi Županijski prostorni plan, nitko više od mene nije bio sretniji i zadovoljniji što je jedna ideja u jednom trenutku izišla iz lokalnih okvira, te je iz idejnog plana postala ideja od državnog značenja. I ne samo značenja već i nasušna potreba, jer čast svima, ali Resnik neće još dugo moći biti u funkciji. Šestanovački aerodrom čija bi pista bila duga 3500 metara s pripadajućim putničkim terminalom gradila bi se na prostoru od 568 hektara, što bi u konačnici značilo da bi Prpuša bila glavno aviosjecište za jugoistočnu Europu - mišljenje je Živka Trogrlića.

Podršku ideji Trogrlić je svojedobno dobio od gradova Makarske, Dubrovnika, Omiša, jednog dijela općina Imotske krajine, kao i Tomislavgrada i Međugorja. Svi su oni prepoznali i svoj interes u šestanovačkom aerodrom za koji bi moj kolega i kolumnist našeg lista Mladen Krnić kazao kako je ideja još uvijek u puno većoj mjeri golub na grani nego boeing na Prpuši jer treba, naravno, naći investitore. Ne boji se naš sugovornik za investitore, jer veli, što je 200 milijuna eura jednoj ozbiljnoj kompaniji koja bi na Prpuši vidjela svoj interes.

Dobro predočiti ideju

- Samo mi je žao što odmah nismo krenuli s realizacijom još prije petnaestak godina pa makar gradili pistu za čarter-letove. Sada je potrebno samo dobro predočiti plan i svi će shvatiti važnost lokacije, pa ako treba neka ga grade i Kinezi, njih i u ovom trenutku ima više u zraku nego u Hrvatskoj stanovnika i stoga sam duboko uvjeren da će kad-tad Šestanovac dobiti jednu od najvećih zračnih luka u ovom dijelu Europe - apostrofirao je Trogrlić.

MLADEN NEJAŠMIĆ

Podrška Ive Josipovića

Po pitanju aerodroma Trogrlića je nedavno u svojem uredu primio i predsjednik Ivo Josipović koji je tom prilikom upoznat s mogućnostima koje donosi njegova izgradnja.

Za ideju aerodroma dobio je punu podršku hrvatskog predsjednika koji je iskazao svoju želju za što skorijim pronalaskom investitora i brzom realizacijom, jer zračna luka na Prpuši bila bi prava tvornica radnih mjesta ne samo za stanovnike Šestanovca nego i šire.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:03