StoryEditorOCM

Francuskinja poginula zbog slabog nadzora

Piše PSD.
13. kolovoza 2008. - 01:58
Vinko Prizmić, pročelnik GSS-a, smatra da se još uvijek ne vodi dovoljno računa o sigurnosti te da treba poraditi na cjelokupnom sustavu

Pogibija mlade Francuskinje koja je sa svojim prijateljima krenula u ponedjeljak na canyoning rijekom Cetinom, na predjelu Velike Gubavice pokraj Zadvarja, još jednom je odaslala upozorenje na sve rizike ovakvih izleta. Sve veći broj izletnika svakodnevno odlazi na rafting i canyoning.

 Nažalost, dio njih, što su potvrdili i sami vodiči-skiperi, nisu svjesni rizika koji je u ovakvim situacijama i te kako prisutan. Canyoning je zahtjevniji izlet u kojem pod punom opremom, malo hodajući, malo plivajući, izletnik prolazi kanjonom dubokim 150 m u kojem ga čekaju mnogobrojni izazovi. Upravo su na takav način krenuli i mladi francuski tinejdžeri željni avanture. Zašto se tragedija dogodila utvrdit će nadležna tijela. Vinko Prizmić, pročelnik GSS-a, smatra kako sustav sigurnosti još nije dobar.

Turisti uživaju u bistrim vodama rijeke Cetine
Petnaest godina pokušavamo provesti projekt sigurnosti odvijanja pustolovnih događanja u Hrvatskoj. Priprema prostora za takve aktivnosti, prepoznavanje opasnosti i uklanjanje opasnosti uz pripremu kadrova koji to provode te educiranje onih kreću u takve izazove, veoma je bitno. Nesreće su, napominje Prizmić, realnost, ali se one projektom sigurnosti i te kako mogu smanjiti. I dok su službe učinkovite, sustav nije riješen. Canyoning u svakom slučaju treba sigurnije organizirati, poručuju iz GSS-a. Upravljanje rizicima je moguće, u ovom slučaju dobra priprema i dobra oprema uz poštivanje procedure i nadzor.

 

Šest smrti u osam godina

Rijeka Cetina je u zadnjih osam godina odnijela više života. Na treningu skipera jednog od njih 2000. doslovno je usisala voda u procijepu te je tijelo izvučeno tek nakon četiri dana. Dvije godine poslije sudionik raftinga “uglavio” je nogu i utopio se. Jedna djevojčica je smrtno stradala na predjelu Studenci u blizini Kostanja kupajući se bez nadzora, a jedna strankinja je pala s litice i utopila se. Skiper je 2005. na raftingu slomio nogu, a jedan Čeh se sa svojom grupom uputio na opasni izlet i utopio se kod Velike Gubavice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 02:54