StoryEditorOCM
Dalmacijau srcu sezone, gosti otoka imaju priliku ‘uživati’ u gomilama otpada, starim automobilskim olupinama, nesnošljivu smradu i jatu muha

FOTOGALERIJA ŠKOVACA NA ŠKOJU Drvenik Veli utopljen u moru smeća

Piše PSD.
31. kolovoza 2009. - 18:05
U samom centru, uz asfaltirani dio rive vlada pravi kaos. Ulice kao da su pometene prošle godine, deset kontejnera pored kojih se od smrada ne može niti proći

Fotogalerija: Nikola Vilić / CROPIX
Gomile smeća, stare automobilske olupine, nesnošljiv smrad i jata muha. Pomislili biste vjerojatno da se radi o nekakvom deponiju, a ne o Drveniku Velom gdje zadnjih godina vlada pravi kaos i otoku na kojemu tijekom cijele godine žive 218 prijavljenih mještana, a ljeti je na njemu gotovo 3-4 tisuće gostiju.

Bivša HDZ-ova trogirska vlast očito je najveći krivac što su i Mali i Veliki Drvenik posljednje tri godine doslovno zatrpani smećem, jer, kako vele mještani, uvođenjem trogirskog “Komunalca” sve je krenulo naopako.

- Da, točno je kako se prošlih turističkih sezona, tijekom kojih je znatno veći broj ljudi na otoku, nije poduzimalo ništa kako bi se smeće redovito odvozilo s otoka. Po 20 dana gomile otpada zjapile su u samom centru mjesta, a to je, ako ništa drugo, ružna slika turistima koji dolaze na naš otok – kaže Snježana Vulas, članica Mjesnog odbora Drvenik Veli i lokalna poštarica.

A da je čistoća i urednost veliki problem na otoku, uvjerili smo se i sami samo nekoliko koraka od izlaska s trajekta koji Mali i Veli Drvenik povezuje s Trogirom. U samom centru Drvenika Velog uz asfaltirani dio rive vlada pravi kaos.

Ulice kao da su pometene prošle godine, deset kontejnera pored kojih se od smrada ne može niti proći, jata muha, odložene olupine starih odbačenih automobila, te građevinska mehanizacija – kratak je to opis samoga centra mjesta u kojemu, vjerovali ili ne, postoje čak 32 neregistrirana automobila, a većini Drveničana je to, kako smo zaključili iz razgovora s njima, posve normalno.

Međutim, ima i onih koji se užasavaju takvog ponašanjem svojih sumještana koji nam kažu kako će očito netko od odgovornih reagirati tek kada se dogodi neka tragedija. Pogledajte ovo, deset neregistriranih auta u svakom trenu možete vidjeti u centru mista. Ovaj otok kao da je Divlji zapad, nitko ništa ne poduzima, a prije par dana neregistrirano vozilo umalo je oborilo dijete od tri godine koje se igralo pred kućom. Očito ni to nije dovoljno da se uvede reda i ukloni te olupine, te da dođe policija i sve ih deponira s otoka na odlagališta otpada – priča nam jedan dugogodišnji žitelj Drvenika Velog.

Drugi sa strane dobacuju kako je policija posve nemoćna kada su u pitanju sankcije vlasnicima neregistriranih automobila. Kada policija krene put otoka trajektom iz Trogira, svi znaju da dolaze.

Auta bez tablica na brzinu se skrivaju u garaže, dvorove obiteljskih kuća i zabita mjesta gdje ih neće pronaći - priča nam u prolazu šjor Ivan. Neki koji, pak, voze automobile bez tablica kažu kako ih ne žele registrirati jer im automobile uništavaju lokalne ceste koje su raskopane zbog izgradnje mjesnog vodovoda.

- Da bi se došlo iz centra Drvenika do Krknjaša, koji su s druge strane otoka, razbijete cijelo auto – žale se vozači neregistriranih automobila. Na sve moguće načine Drveničani nastoje zamagliti oči policiji i komunalnim redarima, a jedan od njih na svoju je ladu “stariju od Biblije”, na kojoj nema niti prednjega kotača, montirao nizozemske registarske oznake koje su vjerojatno tijekom sezone turistima otpale s automobila.

Lada iz Nizozemske

I nije to sve. Još je mnogo problema s kojima su Drveničani suočeni počevši od rasporeda trajektnh linija pa do problema s vodom. Kako kažu, jednu od trajektnih linija bivša vlast navodno je namjestila lokalnom liječniku koji na otok stiže u u 10.30, a odlazi u 12.50.

Nekima na otoku, na kojemu je ljeti i do 3000 ljudi, neshvatljivo je da nema tijekom ljeta barem jednog policajca, a ni komunalnog redara jer mu je bivša vlast dodijelila otkaz. I voda je velik problem, a crjepovi s vodonosca do obiteljskih kuća razvlače se čak i do kilometar dužine.

Trogirska dogradonačelnica Vedrana Zelalija svjesna je brojnih problema koji postoje na oba otoka, a koji su, kako je kazala, očiti zbog nerada bivše vlasti u Unescovu gradu.

- Prvi potez koji smo učinili nakon dolaska na vlast je uvođenje reda kada je u pitanju odvoz smeća na otocima. Na Drveniku Velikom odmah smo zaposlili dva komunalna redara koji svakodnevno traktorima iz centra mjesta smeće odvoze na jednu jedinstvenu lokaciju odakle se ono kamionom trogirskog “Komunalca” transportira s otoka. Moram kazati kako trogirski “Komunalac” dugo vremena ne poštuje potpisani ugovor o koncesiji koja će mu vrlo brzo biti oduzeta – kazala je Zelalija i dodala da je problem što ovakvi ekscesi kulminiraju baš u vrijeme turističke sezone.

- Učinit ćemo sve što je u našim mogućnostima da otklonimo postojeće probleme s odvozom smeća s oba otoka. Znate, nije lako u kratkom roku ispraviti nečiji dugogodišnji nerad – kazala je dogradonačelnica, te najavila žešće akcije, bez ikakvih popuštanja, vezano uz uklanjanje neregistriranih automobila s Drvenika Velog.

- Kod takvih akcija imamo problem što komunalni redari nemaju ovlasti pristupiti u nečiji dvor gdje stanovnici sklanjaju automobile kada komunalni redari i policija dolaze na otok.

I vozni red trajekta uskoro se mijenja, a Jadroliniji smo odbili njihov prijedlog i zatražili smo od oba mjesna odbora da sa stanovništvom utvrde odgovarajuće termine voznog reda trajekta. Linije moraju biti prilagođenje stanovnicima, a ne pojedincima – zaključila je dogradonačelnica Zelalija.








Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:10