StoryEditorOCM
Dalmacijaljetni kaos

Fizički obračuni, gužve, prometna nekultura...: Kaštelani objavili rat ilegalnim taksistima na splitskom aerodromu, evo kako misle uvesti reda

10. veljače 2019. - 16:54

Kaštelanska gradska uprava odlučila je okončati dugogodišnje ilegalno taksiranje na području oko Zračne luke na Resniku gdje godinama "ratuje" prijevoznici koji imaju dozvole i brojni drugi koji rade na crno.

Gradsko vijeće usvojilo je odluku kojom se napokon namjerava uvesti red u sektoru prijevoza putnika od Kaštela do njihova odredišta.

- Zabranjeno je parkirati i zaustavljati vozila na kolniku koji vodi prema taksi-stajalištu, osim vozila hitne pomoći, dostave i službi zračne luke. Na autotaksi stajalištu zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje vozila koja ne obavljaju takvu djelatnost, a i taksist će morati biti u vozilu ili neposredno pokraj njega. Kazne za nepoštivanje tih odredbi iznose 1000 kuna za građane, 2500 kuna za obrtnike i 5000 kuna za tvrtke - ističe Marija Pelivan, pročelnica za komunalu.

Prema novom propisu, zabranjeno je obavljati naplatni prijevoz putnika bez odgovarajuće dozvole, a kažnjavat će se i one koji na području Zračne luke, a izvan prostora za dočekivanje putnika, pozivanjem i isticanjem natpisa budu ugovarali prijevoz putnika vozilima. Isto tako, na prostoru za dočekivanje zrakoplovnih putnika zabranjuje se nuditi ili ugovarati cestovni prijevoz putnika koji nije prethodno ugovoren.

- Svaka osoba koja se nalazi na prostoru za dočekivanje putnika dužna je na zahtjev osobe ovlaštene za nadzor predočiti dokaz da dočekuje putnike s kojim je prethodno ugovorila prijevoz sa Zračne luke. Kazne za nepoštivanje ovih odredbi iznose 2000 kuna za građane, za obrtnike 5000 kuna, te 10.000 kuna za tvrtke, dok će dvije tisuće kuna biti "globa" za odgovornu osobu u tvrtki - dodaje nadležna pročelnica.

Ako bude postojao temelj za premještanje vozila parkiranog ili zaustavljenog na području aerodroma na Resniku, o tome će se obavijestiti tvrtka koja upravlja zračnom lukom i smjet će sporno vozilo premjestiti na drugo mjesto o trošku korisnika tog vozila.

Nadzor nad provođenjem ovih odredbi obavljat će policajci, te kaštelanski komunalni i prometni redari.

- Cilj ove odluke je uvesti red u načinu dolaska do gostiju kako bi se zaštitili taksisti koji imaju dozvolu Grada Kaštela i koji uredno izvršavaju svoje obveze. Na ovaj potez odlučili smo se kako bi se uklonile nedopuštene, a za sigurnost negativne pojave koje uzrokuju nedolično ponašanje prijevoznika u krugu Zračne luke, a posebno tijekom turističke sezone - zaključuje Pelivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:11