StoryEditorOCM
Dalmacijaokrugli stol

Festival znanosti u Sinju: "Gospodarstvo i znanost moraju surađivati"

Piše PSD.
5. studenog 2013. - 00:13
Znanost kao važan faktor u razvoju gospodarstva Hrvatske bila je tema okruglog stola Festivala znanosti Sinj u ponedjeljak navečer.

O ovoj temi govorili su prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan FER-a u Zagrebu, prof.dr. sc. Dragan Poljak, prodekan FESB-a u Splitu i dipl. inž. Davor Krezić, privatni poduzetnik te inicijator i utemeljitelj Intere, izvanredno uspješnog, prvog i za sada jedinog tehnološkog parka na području Bosne i Hercegovine.

Okrugli stol je moderirao dr. sc. Milorad Milun, zaslužni znanstvenik sinjskih korijena i dugogodišnji ravnatelj Instituta za fiziku u Zagrebu.

Njihovo jednoipolsatno izlaganje i rasprava u kojoj je sudjelovala i publika svelo se na zaključak da nema uspješne zemlje u kojoj se spoznaje i inventivnosti znanosti ne primjenjuju u gospodarstvu, a Hrvatska je primjer tomu.

Prof.dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky izlagala je na temu "Napredna znanost za istraživačku mladost: Centar za napredne studije u znanosti i tehnologiji – integracija Mediteranske regije". Student Hrvoje Vučemilo sa zagrebačkog FER-a prezentirao je kuću koja sve potrebe za energijom osigurava obnovljivim izvorima, a kojem projektu radi sa skupinom studenata s više zagrebačkih tehničkih fakulteta.

Rektor prof.dr. sc. Željko Tanjić predstavio je Hrvatsko katoličko sveučilište i Sinjanima govorio sve što su željeli znati o njemu, a nisu se do sada usudili pitati dok je dr. sc. Hrvoje Štefančić s Instituta Ruđer Bošković predstavio "Robin Hood metodu", softversku inovaciju koju su otkupile brojne svijetske kompanije.

Toni Paštar
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:42