StoryEditorOCM
Dalmacijabjelovarski učitelj u mirovini zlatko habrun na otoku hvaru ugrozio starogrčku ostavštinu s popisa svjetske baštine unesco-a

Faroska hora na udaru bespravnog graditelja

Piše PSD.
8. listopada 2009. - 20:25

Rekonstrukcija prizemnice koju obavlja Zlatko Habrun iz Bjelovara unutar Faroske hore, koja je 2008. stavljena na Popis svjetske baštine UNESCO-a, kulturnjake iz našega najstarijega grada doslovce je digla na noge.

Taj umirovljeni prosvjetni radnik građevinski zahvat poduzima na čestici zemlje 3236/5 k.o. Stari Grad, u neposrednoj blizini “Remete kuće” – sjedišta Agencije za upravljanje tim spomeničkim poljem, baš u vrijeme kada će Gradu biti uručena Povelja UNESCO-a (17. listopada) i nakon što je (24. kolovoza) ministar kulture mr. Božo Biškupić najavio da će se razračunati s divljom gradnjom unutar zaštićenog područja, jer za to ima punu potporu ministara Marine Matulović-Dropulić i Petra Čobankovića.

Stigla i policija

- Nakon što sam uočio što se događa unutar lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, dodatnom provjerom sam utvrdio da za te radove ne postoje nikakve valjane dozvole ili odobrenja. Konzervatori su po mojoj prijavi hitno intervenirali i zabranili daljnje izvođenje rekonstrukcije, no bili su im uskraćeni osobni podaci o investitoru pa sam ih ja utvrdio u suradnji s Petom policijskom postajom Hvar. Ipak, gospodin Habrun se oglušio na sve to i nastavio radove tako da se i od policije još 1. listopada zahtijevala obrada tog događaja - kaže Ivo Šimunović, komunalni redar Grada Staroga Grada.

Konzervatorski odjel iz Splita je u međuvremenu na adresu investitora uputio Rješenje o zabrani daljnjih radova i vraćanju građevine u prvobitno stanje, međutim prizemnica Zlatka Habruna je već pod krovom.

Komunalni redar tvrdi da je to prvotno bila poljska kućica, no da je sada djelomično podignuta, isto kao i krov koji se zapravo rekonstruiralo, a ako se radovi nastave, ona bi s vremenom mogla postati prava vikendica. 

BISKUPIC
Ministar kulture Božo Biškupić najavio je obračun s divljom gradnjom unutar zaštićenog područja

Borba sa zmijama

- Prizemnicu izgrađenu još 1965. godine, tlocrtne površine 72 četvorna metra, naslijedio sam zajedno sa svojom suprugom od Dragice Šimoković. Na zgradi sam postojeću lamperiju zamijenio mont-gredicama, isto tako dotrajale ‘rogove’, grede i letve, te na nju postavio iste pokrovne ploče. Radove sam jednostavno morao obaviti jer se staro krovište bilo uleglo i svaki čas moglo urušiti, a iznad lamperije smo zatekli šest mravinjaka, tri zmije i 20-ak štakora koje smo uništili.

- Dakle, bila nam je ugrožena sigurnost, a željeli bismo odlaskom u mirovinu sami brinuti o našem vinogradu i voćnjaku umjesto Tonka Lovrinčevića koji je to do sada radio umjesto nas - rekao je Habrun, dodavši da je prizemnica ostala u istim gabaritima i njezin vanjski izgled nije promijenjen pa mu stoga baš i nije jasno zašto pojedinci negoduju na sve to.

tekst i slika: mirko crnčević/epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 11:52