StoryEditorOCM
DalmacijaZbrajaju se štete od poplava

ELEMENTARNA NEPOGODA? Faroska hora: pod vodom 20 hektara vinograda

Piše PSD.
28. travnja 2010. - 15:23

Članovi Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda početkom travnja su očevidom u Faroskoj hori, odnosno na područjima poplavljenim zbog učestalih oborina – Dračevica, Lugi, Vele Moče i Slovči, utvrdili da je na tim područjima poplavljeno od 16 do 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, uglavnom pod vinovom lozom.

U Gradskoj upravi kažu da dubina vode ponegdje dostiže čak 1,80 metara, te bi se ona stoga mogla potpuno povući tek u lipnju.

Šteta na poljoprivrednim kulturama, koja se očituje u umanjenju i uništenju ovogodišnjeg prinosa, procjenjuje se na približno 1,2 milijuna kuna, od čega 50 posto otpada na potpuno uništen prinos na višegodišnjim nasadima, 30 posto na potpuno uništen ovogodišnji prinos i 20 posto na smanjen (prepolovljen) ovogodišnji prinos.

Gradonačelnica Đurđica Plančić je na temelju izvješća Povjerenstva od splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera zatražila proglašenje elementarne nepogode.

Ispumpavanje vode s poplavljenih područja, što su predlagali pojedini oštećenici, ne bi bilo isplativo, jer u DVD-u Stari Grad tvrde da bi to stajalo gotovo milijun kuna.

tekst i foto: mirko crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 09:39