StoryEditorOCM
DalmacijaRonioci ‘osvojili’ i posljednje jezero u IMOTSKOJ krajini

EKSPEDICIJA Prvi zaron u Galipovac i odmah srušen ribički mit - nema velikih šarana!

Piše PSD.
12. listopada 2009. - 00:23
To što ribiči govore o velikim šaranima u jezeru ne odgovara istini. U našem zaronu ni traga kakvoj ribi, veli nam Luka Kolovrat, jedini imotski ronilac koji je zaronio u sva prirodna imotska jezera

Mješovita imotsko-korčulanska ronilačka ekspedicija postigla je izniman uspjeh. Petnaestak članova ekspedicije, predvođeni roniocima Ronilačkog kluba ‘Crveno jezero’ iz Imotskog, Lukom Kolovratom i Ivicom Ćosićem, te Korčulaninom Dinom Matkovićem, spustili su se u jezero Galipovac u općini Lokvičići, jedno od najljepših prirodnih jezera u Imotskoj krajini, te zaronili do trideset metara dubine.

Uspjeh ekspedicije je to veći što su se do vode jezera spustili u ekstremnim uvjetima, jer je u jezeru vrlo nizak vodostaj. Strme litice i teško pristupačan teren do same vode zamalo su odgodili ekspediciju.

- Kada smo već krenuli s osvajanjem dubina posljednjeg prirodnog jezera u Imotskoj krajini, nakon zarona u imotsko Modro i Crveno jezero, potom Prološko blato, Mamića i Knezovića jezero, nismo htjeli odustati. Nas trojica imali su dobru logistiku u Jošku Vukosavu, Damiru Mamiću, Marku Kavelju, Ivici Ćosiću, Anti Rebiću, Anti Perkušiću, Đoki Grbiću uz snimatelje Boška Ćosića i Marka Čelana, tako da smo savladali sve prepreke.

Teška ronilačka oprema, fotoaparati, kamere, ronilačke boce koje smo nosili, izvukli su iz nas i zadnje atome snage. Zahvaljujući našim planinarima spustili smo se konopima do same površine i onda u pola četvornog metra pripremili opremu za ronjenje.

Foto: Braco Ćosić / EPEHA
Došli smo do tridesetak metara dubine, jer dalje se nije moglo zbog zamućene vode, te korijenja drveća. Jezero sigurno ima šezdesetak metara dubine sada kada je nizak vodostaj. Inače dubina dosegne i 80 metara.

To što ribiči govore o velikim šaranima u jezeru ne odgovara istini. U našem zaronu ni traga kakvoj ribi - veli nam Luka Kolovrat, jedini imotski ronilac koji je zaronio u sva prirodna imotska jezera.

Kako je i sam uspon iz jezera bio težak svjedoči činjenica da su se ronioci uz pomoć planinarskih konopa penjali u kompletnoj ronilačkoj opremi, jer je nisu zbog skučena prostora mogli skinuti na strmim i opasnim liticama.

Ekspediciju je pratio i ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti iz Splita Ivan Gabelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:15