StoryEditor
Dalmacijafilmska potjera

Dva maloljetnika divljala na cesti od Solina do Dicma: ni meci upozorenja nisu ih zaustavili, oštetili su dva policijska vozila; Na kraju se otkrilo zašto su tako očajnički nastojali umaći 'plavcima'

7. veljače 2019. - 16:00

Dvojica sedamnaestogodišnjaka sa područja općine Muć i Klis su u bijegu ispred solinske policije svojim neodgovornim ponašanjem doveli u opasnost sebe i četverro policajaca koji su ih jurili. U bijegu su oštetili dva policijska vozila,a policija je ispalila čak tri hica upozorenja dok nije uhitila ove maloljetnike.

Sve je počelo u četvrtak oko jedan sat iza ponoći kada su u Solinu u ulici Don Frane Bulića policajci uočili golf plave boje koje su iz njima znanih razloga htjeli zaustaviti te su upotrijebili zvučne i svjetlosne signale na policijskom citroenu kada im je golf počeo bježati u smjeru Klisa. Maloljenti vozač golfa u vožnji naglo trza volanom i udara u stražnji dio policijskog vozila te starom cestom nastavlja bijeg prema Kočinjem brdu.

U potragu se nakon dojave kolega uključuje i druga policijska ophodnja u civilnom vozilu marke ford te sada dva policijska vozila jure za dvojicom maloljetnika u golfu. U tom trenutku vozač golfa gubi nadzor te udara u prednju desnu stranu policijskog forda. Vidjevši što se događa policajac iz vozila ispaljuje dva hica upozorenja u zrak ali to ne plaši maloljetnike te oni jure dalje prema Neoriću a potom makadamskom cestom za Dicmo.

U zaseoku Sičane 17-godišnjak konačno zaustavlja svoje vozilo,a pristižu i policajci no vozač golfa starta naglo sa vožnjom te vratima vozila udara u prednji kraj policijskog citroena. Golf u bijegu potom probija metalnu ogradu ali vozač i dalje nastavlja voziti,ali sada ne makadamom nego kroz polje te nakon toga udara u zemljani nasip gdje se konačno vozilo zaustavlja. Klinci tada bježe u šumu a policajac iz potjere u tom trenutku ispaljuje još jedan hitac upozorenja u zrak. Pregledom terena policajci ubrzo uhićuju ovo dvoje sedmanestogodišnjaka i dovode ih PP Solin na obradu gdje su i prespavali.

Tamo utvrđuju da je na golfu bila nepripadajuća registarska oznaka koja je u vlasništvu pedesetogodišnjaka iz Splita,da 17-godišnji vozač upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita te da njegov suvozač kod sebe ima 0,5 grama amfetamina. Prava je sreća da nitko u ovoj priči nije ozlijeđen osim suvozača u golfu koji se žalio da ga boli ruka i imao je vidljivu ogrebotinu na čelu,ali iako je došla, on odbija liječničku pomoć.

Ovo dvoje maloljetnika do sada nisu imali ni jednu kaznenu i prekršajnu prijavu i vjerojatni su se toliko prepali da ne zarade prve prijave u svom životu da su odlučili bježati ugrožavajući svoje živote, živote policajaca i drugih sudionika u prometu.

Vozač je golfom bježao prema mjestu gdje živi, a zašto je skrenuo desno i krenuo prema Dicmu zna samo on. Možda je mislio da na makadamskom putu ima veće šanse pobjeći policiji nego na normalnoj cesti.

Do jučer, rekli smo vozač golfa nije imao ni jednu prijavu, a sada ih je zaradio šest. Tri kaznene prijave i to za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, oštećenje tuđe stvari i krivotovrenje isprave i tri prekršajne-upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranog vozila i prolazak kroz crveno svjetlo.

Suvozač je zaradio prekršajnu prijavu iz Zakona o zlouporabi droga. Obojica su pušteni na slobodu u četvrtak oko podne.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 02:39