StoryEditorOCM
Dalmacijausred mora ostali na suhom

Drvenik ostao bez vode, žedno 1500 ljudi

Piše PSD.
29. lipnja 2012. - 16:40
Mi na Velom Drveniku imamo više travarice nego vode, u petom misecu smo vodu dobili, a u šestom ni kapi, ne znamo koliko ćemo ovako moći izdržati. U gustirnama imamo manje od po metra vode, žege i sparine su iz dana u dan, a lito je tek počelo, šta li nas tek čeka?

Na izmaku smo snaga i mi otočani opet imamo dojam da smo zaboravljeni i građani drugog reda, pomozite nam makar vi novinari – tako u jednom dahu o žednom početku ljeta iz prve ruke govori Jerko Jukić iz Velikog Drvenika, otoka u trogirskom arhipelagu.

- Ima nas 240 domaćih na Velom Drveniku, a sada ljeti nas bude i više od tisuću i po, da ne govorimo o nautičarima koji rado dolaze kod nas. U svibnju smo dobili vodu, svatko ima pravo na 2 vagona, a u šestom misecu smo se opet zapisali, ali čujemo da vodonosca nema jer se nitko nije javio na natječaj. Nas ne zanimaju političke igre, ne zanima nas tko je nadležan, koje ministarstvo, mi samo želimo znati kada će nam stići voda. Sada peremo suđe u moru, pa molim vas kakvu to sliku šaljemo u svijet našim turistima? - iskreno će Jerko Jukić.

Isti problem poput Velikog Drvenika muči i mještane obližnjeg Malog Drvenika u trogirskom akvatoriju jer je isti vodonosac “Naranča” stizao i do njihova otoka do svibnja, dok je u lipnju izostao.

Nelojalna konkurencija

Među onima koji su redovito nosili vodu na otoke splitskog, ali i drugih područja bio je i vodonosac “Kapetan Mrs”, vlasnika Mladena Karamana, no ove godine na natječaj se nije javio.

- Problem je u nebrizi vlasti, kako one prošle, tako i ove, vodoopskrbu na otocima treba rješavati tijekom zime, a ne kad počne ljeto. Uništit će nas nelojalna konkurencija, na natječaj se sada može javiti i najmanji vodonosac za 1 kunu i to nas doista stavlja u neravnopravan položaj jer se meni takav posao nikako ne može isplatiti – kaže Mladen Karaman, vlasnik vodonosca “Kapetan Mrs”.

Dok čekaju kako će se na državnoj razini riješiti njihov problem, otočani s mukom prate vremensku prognozu jer žegi i vrućinama se ne vidi kraja. Zato s pravom kažu da su i dalje žrtve apsurdne situacije, usred mora ostali na suhom. Do kada, na žalost, nitko ne zna.

Ministarstvo ‘opralo’ ruke

Tko je nadležan za pitanje vodoopskrbe, Grad, Županija ili država, doznali smo u prozvanom Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

“Ovo Ministarstvo nema nikakvu nadležnost niti ovlasti nad vodoopskrbom otočnog stanovništva RH, pa tako ni stanovništva Velikog Drvenika. Jednako tako, nema nadležnosti ni nad provedbom javnih natječaja za odabir broda vodonosca. Vodoopskrba i javni natječaji u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave”, stoji u odgovoru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:59