StoryEditorOCM
DalmacijaTRADICIONALNI KOMEMORATIVNI SKUP

Dolac donji: sjećanje na žrtve zločina iz 1944.

Piše PSD.
27. ožujka 2011. - 17:33

U nazočnosti većeg broja Poljičana i rodbine donjodolačkih žrtava, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, a u nazočnosti njegova izaslanika Vedrana Rožića, te Ivana Škaričića, gradonačelnika Omiša, Damira Gabrića, predstavnika Županije splitsko-dalmatinske, Matije Grajfa, gradonačelnika Ernestinova, i brojnih drugih, održan je komemorativni skup na nevine žrtve pokolja iz 1944. godine.

Komemoracija je počela misom zadužnicom, na kojoj je uz don Ivana Prelasa, mjesnog župnika, i više svećenika Poljičkog i Omiškog dekanata, popis žrtava pročitao don Pavao Banić, a euharistijsko misno slavlje predvodio dr. Drago Šimundža.

U nadahnutoj propovijedi, dr. Šimundža, koji je tada bio u susjednom selu Bisku, sjetivši se toga stravičnog događaja, uz ostalo je kazao:

„Dogodio se golemi, neshvatljiv zločin, kada je više od 300 ljudi, među kojima su bila tek rođena djeca, zadesila strašna sudbina. Zatvoreni su u kuće, zapaljeni, ubijeni i zaklani. Naša hrvatska povijest puna je kojekakvih zločina, kojekakvih vojski koje su preko ove naše zemlje prolazile, ali takvo nešto nije zapamćeno. Ja sam bio dijete od 7-8 godina i sjećam se da su upravo ti vojnici koji su to zlo ovdje u Docu napravili pješačili prema Bisku, gdje su se zadržali dva dana.

Bilo bi poželjno da se dozna prava istina o svemu tomu. U mojim riječima, u propovijedi, idemo na ljudsku razinu, koja najprije traži istinu. Istinu što se dogodilo. Da se vide činjenice i da se otkrije tko su zločinci, da se vidi koja je to ideologija radila, zašto, zbog čega - kazao je don Drago.

Na skupu su se obratili uglednici, a u kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici i zbor škole „Gornja Poljica“, a potom su društveno-političke udruge na spomen križ postavili vijence.

Davor GRGAT


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 04:53