StoryEditorOCM

Dodijeljena priznanja Dinarida za prvi pohod "Put Oluje"

Piše PSD.
19. prosinca 2011. - 14:42
Planinarska udruga "Dinaridi" iz Splita dodijelila je priznanja i zahvalnice sudionicima i donatorima prvog sedmodnevnog pohoda "Put Oluje". Tu 150 kilometara dugu hodnju koja je započela 30. srpnja u Voštanima, a završila 5. kolovoza na kninskoj tvrđavi uspješno je u cjelosti prošlo 11, a djelove staze propješačilo je još 29 sudionika. Za doprinos uspješnosti "Puta Oluje" priznanje je dobila i Slobodna Dalmacija.

Put Oluje je obilježena pješačka staza koja povezuje više izuzetno važnih uporišnih točaka iz Domovinskog rata. Staza počinje u Voštanima gdje je bio prvi centar za obuku 4.brigade ZNG-a, prolazi Kamešnicom i Vrdovom kojega su svo vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku kontrolirali pripadnici HV, izlazi na Maglaj gdje je bilo izmješteno zapovjedno mjesto Zime '94 te ide na Veliku Duvjakušu na kojoj je upravo u akciji Zima '94 poginulo 29 pripadnika legendarnih "puma". Njima će tijekom 2012. godine biti otkriveno spomen-obilježje.

Staza Put Oluje zajednički je projekt "Dinarida" i HGSS-a te planinarskih udruga Svilaja iz Sinja, Kamešnica iz Otoka, Jelinak iz Trilja, Sinjal iz Kijeva, Zolj iz Vrlike i Sv. Jakov iz Hrvaca. Na stazi koja je cijelom svojom dužinom očišćena i obilježena izgrađeno je više planinarskih domova i skloništa.

Poslije prvog pohoda zaključeno je da se "Put Oluje" ubuduće organizira tradicionalno, kao i ove godine, također u trajanju od 7 dana. Veliki interes za sudjelovanje u drugom pohodu pokazali su pripadnici planinarskih udruga s područja cijele Hrvatske i braniteljskih brigada.

Uprava "Dinarida" odlučila je ograničiti broj sudionika na najviše 50 zbog organizacijskih i logističkih ograničenja.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:46