StoryEditorOCM
DalmacijaDecentralizacija ili predizborni manevar?

Dobrovoljno se odriču nekoliko milijuna kuna: lokalni HDZ najavio ukidanje čak tri poreza, kažu da to rade jer im je stalo do građana i jer je to preporučila predsjednica

1. prosinca 2019. - 19:33

Izgledno je da će građani Sinja od početka 2020. godine biti oslobođeni plaćanja prireza na porez iz dohotka, poreza na potrošnju i poreza na kuće za odmor.

To u okviru javnog savjetovanja o nacrtu proračuna grada Sinja za sljedeću godinu predlaže Gradski odbor HDZ-a, a kako ta stranka u Gradskom vijeću ima 8 vijećnika i s još trojicom nezavisnih predstavlja neformalnu većinu koja surađuje s gradonačelnicom Kristinom Križanac, može se ustvrditi da će njihov prijedlog biti uvršten u konačni tekst proračuna. U svom prijedlogu koji potpisuje Anđelko Bilandžić, Gradski odbor poziva se na “prijedlog smjernica i preporuka za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj države koji je nedavno objavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović”.

Stalo im do građana

U obrazloženju se navodi da je aktualna Vlada Andreja Plenkovića kroz novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji je na snazi od 1. siječnja 2018. godine, osigurala povećanje sinjskih proračunskih prihoda za oko 30 milijuna kuna godišnje, čime je značajno poboljšan financijski položaj grada Sinja.

“Radi se o značajnim sredstvima, koja omogućuju gradu Sinju da sve one projekte i programe koji su od značaja za lokalnu samoupravu i građane nesmetano realiziraju. Upravo zbog toga nužno je i potrebno porezno rasteretiti građane grada Sinja, kao i pravne i fizičke osobe koje se bave pružanjem ugostiteljskih usluga na području Grada Sinja, kroz ukidanje ovih lokalnih poreza.”

Prijedlogom Gradskog odbora HDZ-a o ukidanju spomenuta tri poreza sinjski gradski proračun u 2020. godini ostao bi bez oko 3,5 milijuna kuna prihoda. Gradski odbor predlaže gradonačelnici Križanac da prije rasprave o prijedlogu samoga gradskog proračuna za 2020. godinu uputi u proceduru izmjene i dopune Odluke o lokalnim porezima grada Sinja tako da se ukinu prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor. Predlažu da se ta procedura provede žurno kako bi se osiguralo da se Odluka o lokalnim porezima promijeni do 15. prosinca kako bi se mogla primjenjivati od 1. siječnja slijedeće godine.

Ako gradonačelnica ne prihvati prijedlog Gradskog odbora HDZ-a, sve potrebne izmjene će, kaže se u prijedlogu Gradskog odbora, provesti klub vijećnika te stranke u Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:21