StoryEditorOCM
Dalmacijau naredne dvije godine

Dobre vijesti za mlade obitelji koje sanjaju svoj krov nad glavom: dio od 1000 novih POS-ovih stanova gradit će se i u srcu Dalmacije, traže se lokacije u Splitu, Solinu, Trogiru...

14. svibnja 2019. - 21:51

U sklopu saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, iznesen je i podatak da se tijekom predstojeće dvije godine planira izgraditi 1000 novih POS-ovih stanova, među ostalim i u Splitu, Solinu, Trogiru, Visu i Bolu.

Iako je o detaljima još uvijek prerano govoriti, kao i o potencijalnim lokacijama na području našega grada gdje cijene zemljišta lete u nebo, sigurno je da brojne, pogotovo mlade obitelji čekaju priliku da se po povoljnijim iznosima kvadrata i pratećim kreditnim uvjetima domognu samostalnog krova nad glavom.

- Riječ o dvjema mjerama kojima je cilj poticanje demografske obnove društva i rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

Izgradnja stanova POS-a je program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihova doma.

Izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji želi se omogućiti rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s tri na dva posto.

Također, želi se omogućiti kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja, te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova - naglasio je pred zastupnicima Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:17