StoryEditorOCM
Dalmacijavlasnici i 23 radnika dobro žive od gradnje manjih brodova

DOBRA PRIČA Svi smo sretni u našem malom škveru

Piše PSD.
31. listopada 2010. - 18:10

Dok se uz južnu obalu Kaštelanskog zaljeva odvija poslovna agonija “Brodosplita”, na suprotnim, kaštelanskim rivama uspješno djeluje malo brodogradilište kojim upravljaju obrti “Poseidon” i “Odisej”.

Riječ je o obiteljskom biznisu s 23 radnika, koji na dijelu prostora bivšeg “Jugovinila” već 10 godina vodi Ivan Nuić, a priključio mu se i sin Goran, diplomirani inženjer brodogradnje. U malom škveru pretežno se grade turistički, izletnički i ribarski brodovi dužine do 50 metara, pri čemu se najčešće obavljaju radovi na izgradnji trupa i palube, dok o uređenju pojedinog broda skrbi sam vlasnik i taj dio obavlja na drugome mjestu.

Riječ je o radovima vrijednim do milijun eura, što čini polovicu ukupne cijene broda, ističe Ivan Nuić, vlasnik obrta “Odisej”. - Do sada smo izgradili 40-ak brodova, među kojima su dubrovačka karaka, obalni tanker “Forca” i plivarica “Galo”. Radimo u čeliku i plastici, bez kreditnih obveza i državnih potpora. Poslove ugovaramo po godinu dana unaprijed jer više od toga ne možemo primiti - kaže Nuić.

Odnos lokalne vlasti

- Ne radimo remonte brodova ni jahti, jer nam je “na čekanju” ploveći dok vrijedan milijun eura, a riječ je o poslu koji gotovo nitko ne radi na Jadranu pa potencijalna zarada odlazi u inozemstvo. To je veliki biznis jer servis jedne jahte vrijedi više nego izgradnja novoga broda – ističe Nuić, te dodaje: - Naše brodogradilište prostire se na gotovo 10 tisuća kvadrata i za taj prostor smo 2000. godine dobili 12-godišnju koncesiju od Splitsko-dalmatinske županije.

Planiramo se natjecati za novu koncesiju, a imamo uvjete i za 30-godišnju koncesiju. O odnosu lokalne vlasti dovoljno govori činjenica da praktično radimo bez struje, vode i pristupnog puta – ističe Nuić. Njegovi radnici tvrde da su zadovoljni odnosom i plaćama, budući da se vrijednost satnice kreće od šest do 10 eura, što potvrđuje i sindikalac Jozo Marić, županijski povjerenik HUS-a.

Tako se mjesečna primanja često penju i iznad deset tisuća kuna. U škveru većinom rade brodograditelji koji su svoj zanat pekli na velikim navozima, a radili su i u inozemstvu. Unatoč teškim uvjetima rada, škverani kažu kako su spremni i motivirani za rad jer im plaća nikad nije kasnila, a mala brodogradnja ima puno veću perspektivu od državnih škverova.

Piše gordan zubčić
Snimio Nikola vilić/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 14:32