StoryEditorOCM
DalmacijaBURA U 'CVRČKU'

Djelatnici solinskog vrtića žale zbog odlaska ravnatelja, a gradonačelnik odgovara: Nema politike u vrtiću, Mikasu je istekao mandat

10. svibnja 2016. - 22:59

Čak 145 djelatnika dječjeg vrtića "Cvrčak" u Solinu svojim je potpisima izrazilo nezadovoljstvo što ih napušta ravnatelj Davor Mikas. Na njegovo mjesto, a na prijedlog članova Upravnog vijeća "Cvrčka", imenovana je Anđela Biuk.

Naoko se sve čini kako treba: Mikasu je istekao četverogodišnji mandat, Grad je kao osnivač "Cvrčka" raspisao natječaj, a članovi Upravnog vijeća, u kojemu sjede predstavnici Grada, "Cvrčka" i roditelja, predložili su kandidatkinju Biuk za novu ravnateljicu, pa sve to potvrdila i HDZ-ova većina u Gradskom vijeću Solina. No, u pozadini ovog kadroviranja, kojim je čak šesnaest godina dobro upravljao Mikas, možda se krije i politika?
I Mikas je HDZ-ovac, predsjednik ogranka Priko vode, koji obuhvaća čak trećinu birača u Solinu, no unatoč toj činjenici, zastupljeni su tek jednim vijećnikom u Gradskom vijeću, što je dovelo, doznajemo, do nezadovoljstva nekih članova. Uvjetno rečeno, HDZ-ovci Solina podijelili su se na "bobanovce", pristaše gradonačelnika Blaženka Bobana, i one protiv njega.

Vole ga struka i roditelji

- Tu su vam potpisi 145 djelatnika vrtića koji podržavaju dosadašnjeg ravnatelja jer cijene njegovu stručnost i način na koji je vodio ustanovu - kazala nam je Jasminka Bošković, predstavnica zaposlenika u Upravnom vijeću "Cvrčka", koja je, kao i predstavnica roditelja - podržala dosadašnjeg ravnatelja.

Prva razilaženja između Mikasa i čelnika Grada Solina krenula su kada se od njega tražilo da provede uštede na plaćama, tako da se svaki posao izvan propisanog radnog vremena - poput pripremanja dječjih predstava ili maskenbala u popodnevnim satima - više ne plaća. Tražilo se i da se, zbog manjka u gradskoj blagajni, smanje samo neke plaće u vrtiću, čemu se Mikas suprotstavio, pa mu je zamjereno da nastupa kao sindikalni povjerenik, a ne predstavnik poslodavca.

Odgojiteljica Zvjezdana Čagalj iz Kaštela također se javila na natječaj za ravnateljicu i, veli, požalila. Kaže da njezinu kandidaturu nisu ni uzeli u razmatranje jer nije iz Solina.

- A onda je izabrana kolegica iz Splita s puno manje staža i iskustva?! Ne znam uopće čemu onda stručne referencije, nagrade, pohvale koje sam kroz radni vijek zaslužila, kad o svemu, očito, odlučuje politika. Izgleda da nema smisla javljati se na bilo kakav natječaj, jer se sve unaprijed zna. Kolegica koja je izabrana za ravnateljicu nema puno radnog iskustva - ističe Čagalj.

Nije htio seliti

Što o svemu kaže solinski gradonačelnik Blaženko Boban?

- Ravnatelju Davoru Mikasu istekao je mandat. On je vrlo korektno i profesionalno obavljao svoju dužnost punih šesnaest godina, na čemu mu zahvaljujem. S obzirom na broj zaposlenih u "Cvrčku", on je kao takav po formaciji bio de facto prva ruka gradonačelniku svih ovih godina. Ovdje se, dakle, ne radi ni o kakvoj politici, već o mogućnostima daljnjeg funkcioniranja vrtića, a za dobrobit djece. Prije godinu i pol dana došlo je do problema u komunikaciji, jer smo mi Upravu vrtića "Cvrčak" koja je do tada radila u neuvjetnim prostorima, o čemu nas je sam ravnatelj izvijestio - prebacili u nove u koje smo uložili znatna sredstva, no Mikas se nije htio preseliti.

Drugi problem je što je 16. siječnja osvanula obavijest da se neće održati Male maškare u Solinu, kao ni Dječja olimpijada, a mi smo poznati po vrlo uspješnoj organizaciji manifestacija za djecu predškolske dobi. Djelatnici vrtića nisu htjeli raditi izvan redovitog radnog vremena, a da zato ne budu dodatno plaćeni, unatoč činjenici da su naše odgojiteljice u prosjeku 15 do 20 posto bolje plaćene od svojih kolegica. Mi smo u krizna vremena nastojali uštedjeti gdje god smo mogli, tako smo zaposlenicima gradske uprave prije godinu i pol dana ukinuli stimulacije i regrese, što se pokazalo kao dobar potez, jer su se s vremenom gradske financije stabilizirale. Naš je naum bio da se isto odnosimo prema svim korisnicima proračunskog novca, a shodno krizi u kojoj smo se nalazili, no Mikas je to ignorirao, a mi kao Grad moramo s ravnateljem jedne tako važne ustanove imati dobru komunikaciju da bismo sve kvalitetno mogli koordinirati - ističe Boban.

O primjedbama da nova ravnateljica Biuk nema dovoljno profesionalnog iskustva jer je godinama radila po zamjenama, te da je njezin suprug imao poslovne odnose s Gradom Solinom koristeći njegova atomska skloništa za tiskarske poslove, i to mimo propisa, Boban kaže:

- Vjerujte mi, gospođu sam prvi put vidio nedavno, i ona je izbor članova Upravnog vijeća "Cvrčka". Što se tiče korištenja atomskih skloništa, to je bilo davno i koristilo ih se uz sve potrebne dozvole i suglasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:41