StoryEditorOCM
DalmacijaMališan je bivao sve slabiji

Dječak iz Metkovića preminuo nakon što su ga roditelji vodili njegovoj pedijatrici i na Hitnu, no oni nisu smatrali da je situacija alarmantna; Voditeljica Hitne tvrdi: Struka nije pogriješila

14. prosinca 2018. - 23:00
ck-mt-140303-hitna

Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je Metković i dolinu Neretve, ali i otvorila i goruće pitanje - je li zakazao zdravstveni sustav.

Kako neslužbeno doznajemo, dječak je bio bolestan od prošlog četvrtka, loše se osjećao, roditelji su ga vodili najprije kod njegove pedijatrice na pregled, koja je obradila dječaka i nije uočila ništa alarmantno.

Kako mu nije bivalo bolje, roditelji su ga tijekom vikenda vodili na hitnu pomoć gdje im je preporučeno da ga hidriraju tekućinom i snižavaju temperaturu.

Mališan je bivao sve slabiji da bi ga roditelji u ponedjeljak ponovno vodili u pedijatrice.

Međutim, kako njegova liječnica nije bila u smjeni, odveli su ga kod druge pedijatrice koja je pak vrlo brzo utvrdila da je dječak u lošem stanju i da se radi o životno ugroženom pacijentu.

Ona je zatim alarmirala hitnu pomoć te je u ponedjeljak oko 10 sati ujutro pozvan helikopter i dječak je upućen u KBC Split na liječenje. Ali nažalost nije mu bilo spasa.

Vrlo je malo službenih informacija o ovom događaju u Metkoviću. Ljudi se uglavnom pitaju je li medicina mogla učiniti više i je li dijete umrlo zbog nečijeg nemara.

Međutim, voditeljica hitne pomoći u Metkoviću, Marijana Matić naglašava da struka nije pogriješila.

- Dijete je umrlo od streptokokne sepse i tu medicina ništa nije mogla učiniti. Hitna medicinska pomoć u Metkoviću je napravila sve u okvirima medicinske struke. Da je bilo ikakve sumnje dijete bi bilo upućeno u bolnicu. Kod sepse je uvijek loša prognoza i neizvjestan ishod - kazala nam je doktorica Marijana Matić, voditeljica hitne pomoći u Metkoviću nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je nedavno preminuo u splitskoj bolnici.

Dječak je nekoliko dana bio bolestan, imao je visoku temperaturu i roditelji su ga vodili liječniku, najprije u pedijatrijsku ambulantu gdje je pregledavan te kasnije tijekom vikenda i na hitnu pomoć.

Bolest se očito razvijala veoma brzo i maleni Gabrijel je u ponedjeljak hitno helikopterom transportiran za Split gdje je u noći na utorak preminuo.

Umro je od streptokoka, točnije od streptokoknog šoka, koji je u ovom slučaju imao fatalan ishod.

Upućeniji u slučaj tvrde da su se poklopile neke stvari kod dječaka koje su očito ubrzale tijek bolesti. Svako dijete i odrastao čovjek može dobiti streptokoknu upalu grla ,ali rijetki od nje umiru - komentirali su liječnici s kojima smo razgovarali.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:36