StoryEditorOCM
DalmacijaNevjerojatno otkriće

Dioklecijan nije 'došao na prazno': grčki Split izronio iz Obale Lazareta!

19. travnja 2016. - 11:15
arheoloski_nalaz4-180416

Prigodom arheološkog sondiranja prostora donedavnog taksi-stajališta istočno od Turističke palače na Obali Lazareta, pronađeni su ostaci najranijih blokova u zidu iz kasnog srednjeg vijeka koji datiraju još iz helenističkog razdoblja!

Nevjerojatno otkriće potvrdio nam je dr. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela, nakon završenog arheološkog istraživanja prije početka građevinskih radova uređenja prometa na tom dijelu.

– Riječ je o lijepo isklesanim "bugnato" grčkim blokovima bedema, koji nam predstavljaju dokaz da car Dioklecijan nije "došao na prazno" – pojašnjava dr. Bužančić.

Prema njegovim riječima, takvi blokovi pronađeni su i tijekom zadnjeg uređenja Rive, no arheolozi i konzervatori nisu bili sigurni radi li se o slučajnosti ili je naš grad doista "stariji" od Dioklecijanova doba prije 1700 godina. No, najnovije otkriće trebalo bi u potpunosti ukloniti tu dvojbu.



– Ti dokazi također upućuju na to da prednji dio Dioklecijanove palače nije bio u moru, nego na kamenu. U sklopu istraživanja, pronađena je i tupina, što sugerira da je ispred samog zdanja bila uvala, odnosno lučica – istaknuo je naš sugovornik.

Nažalost, kako to najčešće kod nas biva, i ovaj će se arheološki lokalitet morati zatrpati, uz prethodnu zaštitu, jer će se na tomu mjestu urediti stajalište za taksije.

To nam je potvrdio i Pave Zaninović, zamjenik pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, napomenuvši kako spomenuti pronađeni ostaci bedema ne bi trebali dovesti u pitanje rok završetka radova, koji je planiran za sredinu svibnja.

Naime, nakon vraćanja terena u prvobitno stanje, koje se očekuje za nekoliko dana, djelatnici tvrtke "Point" trebali bi započeti svoj posao. Podsjetimo, već su ranije, tijekom izvođenja radova na samoj Turističkoj palači, pronađeni temelji kule srednjovjekovnog bedema te tri grba venecijanskih obitelji.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:50