StoryEditorOCM
Dalmacijagastronomska fešta

Dani varenika u Supetru: grožđani eliksir dodatno oplemeniti i zaštititi izvornost

Piše PSD.
5. listopada 2014. - 12:19
Znate li što je varenik? Pa naravno da znate, nakon devet godina od kada je splitska nutricionistica Olja Martinić ovaj mistični grožđani proizvod izvukla iz noninih kuharica, pojam varenik je već ušao u sva uha.

Udomaćio se on u novim receptima, pomiješao se s toćevima, hobotnicom, namazima, slatkim. A na ovogodišnjim 9. danima varenika u Supetru, koje je jučer otvorio ministar poljoprivrede i šumarstva Tihomir Jakovina, pokazao je kako odgovara čak i uz smoothie.

- Došli smo s Hvara na Brač, a tijekom putovanja po ovom predivnom otoku razveselili su me nasadi maslina, vinogradi. Pa i sama ova manifestacija ukazuje na bogatstvo projekata.

Varenik treba dodatno oplemeniti, ali i zaštititi oznakama izvornosti – naveo je Jakovina, kojem su društvo pravili brački ministar Arsen Bauk, te u ime domaćina i suorganizatora, supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

Školski projekt

Akciji slavljenja grožđanog eliksira su se pridružili i brački restorani, koji danima u svojoj ponudi nude jela s varenikom. Neka će tu i ostati, navodi Olja Martinić, idejna začetnica fešte, između delicija s varenikom izdvajajući janjeći ragu i brujet od hobotnice s palentom.

Varenik nije teško napraviti, no ono što je važno, a to nam je demonstrirala Luči Damjanović, četvrtašica supetarske osnovne škole, je to da se nakon priprave mora pet dana držati u otvorenoj boci. Kada bi se zatvorila, eksplodirala bi.

- Varenik mora proći proces sazrijevanja. A nakon toga sve su mogućnosti otvorene. On je dar svakom jelu, i koliko god bio sladak, nikada ga ne može biti previše. Kad se osvrnem, shvatim da smo ga reanimirali, i zato sam jako ponosna. Postao je on identitet otoka Brača - veli Olja, kojem su u organizaciji pomogli Udruženje obrtnika Brača, Lag Brač i Aktiva Brač, a zabavom prisnažili Plesni klub “Renata”.

Da se dobro utemeljio pokazuju nam i supetarski četvrtaši koji su jučer imali prigodu prezentirati školski projekt, kuharicu s tradicionalnim jelima. Našli su se tu pečeni pusi, panode i pantalene, pašta fažol i domaći kruh. Nisu nam zaboravili spomenuti ni varenik, kao ni none koje su ga radile.

Tanja Šimundić Bendić, foto: Božo Vukičević / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:19