StoryEditorOCM
Dalmacijapovijesni spektakl

Dalmati i Rimljani u Saloni zaigrali starorimski nogomet, a Zorica Andrijašević utjelovila - caricu

Piše PSD.
22. rujna 2012. - 01:01
U solinskom parku na Širini zaigrali suu petak navečer Dalmati i Rimljani starorimski nogomet i ostali neriješeno! I dok je gledateljima bilo malo prohladno od friškine koja je dolazila od Rike, "starim" nogometašima je krv sigurno uzavrila jer se žestoko igralo, trčalo za balunom i bacalo na pod kad god je bilo, i kad nije bilo prilike. Ako bi došlo do kakve barufe ili se ko pobunija da je sudac krivo dosudija, Cezar bi to riješija samo pokreton prsta, a rimski vojnici bi ga za tren izbacili izvan terena. Taj spektakl za solinsku publiku priredila je, inače, Sportska udruga "Gaz" iz Trilja koja tijekom čitave godine sudjeluje u sličnim manifestacijama diljem naše obale.

- I dogodine imamo poziva u čak 20 mista po Jadranu – veli nam Mirko Babić predstavnik Udruge, sudac starorimskog nogometa i antički kuvar, objašnjavajući nam kako ovaj nogomet postoji u nas već dvi iljade godina.

- Ma, šta su Englezi naspram nas! Mi imamo materijalni dokaz da se kod nas još u antičko vrime igra balun – govori Babić navodeći kako je u selu Gardunu pokraj Trilja nađena nadgrobna ploča iz rimskog doba na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Liberija koji u ruci drži loptu.

Ta lopta neodoljivo podsjeća na današnju nogometnu loptu, te je međunarodni nogometni savez FIFA priznao ovaj spomenik kao prvi spomenik igranja nogometa u svijetu – ponosno će Babić dok nas predsjednik Udruge Boris Grubišić-Čabo vodi i do štandova gdje se po simboličnim cijenama nudi antička spiza. Ima tu svega, od kruščića - žrtvenog kruha od pet vrsta sira, punjenih datulja, tikvica punjenih telećin mozgom, odojka sa lovoron i medon, do antičkih kobasica s medom i datuljama, a sve spravljeno u triljskom restoranu "Premijer".

Publiku je pjesmom zabavljala Zorica Andrijašević – Dona, koja je utjelovila i caricu, dok je Cezar bio Marinko Grubišić Čabo, prvak borilačkih vještina iz Jabuke. Triljani su obećali doći dogodine uoči blagdana Male Gospe i načiniti još veći spektakl budući da je, naglašavaju, Solin nekoć bio veliki antički grad.

Mia Sesartić
Snimio: Vojko Bašić / cropix

Projekti


U cilju prezentiranja spomeničko kulturne baštine, "Gaz" već osam godina radi na projektu "Putevi cara Dioklecijana" koji je u završnici. Sastoji se od cjelodnevnog programa koji, osim nogometa, uključuje i proizvodnju hrane i grnčarije koja se radila u rimska vremena, kao i razne igre za djecu toga doba i slično - veli predsjednik Boris Grubišić-Čabo.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:25